Az anyatej C-vitamin-tartalma és a baba allergiája

Vágólapra másolva!
A szoptatás idején az anya által fogyasztott nagy mennyiségű természetes C-vitamin mérsékelheti az atópiás megbetegedések kialakulásának veszélyét a fokozott rizikójú csecsemők körében - állítják finn kutatók.
Vágólapra másolva!

Egy európai táplálkozási szakmai lapban frissen megjelent közlemény (Eur. J. Clin. Nutr. 2005 Jan; 59(1):123-8.) szerint azon csecsemők, akik édesanyja allergiás és a szoptatás ideje alatt nagy mennyiségű természetes eredetű C-vitamint fogyaszt, kevésbé veszélyeztetettek atópiás dermatitis kialakulására életük első éve során.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az anyai táplálkozás, annak is antioxidáns-tartalma hogyan befolyásolja gyermekeinknél az atópiás dermatitis kialakulását.

A tanulmányban allergiás, atópiás dermatitisben szenvedő anyák vettek részt. Allergiájuk a terhesség végén bőrteszttel került megerősítésre. A csecsemő egy hónapos korában 4 napon keresztül követték az anyák étkezési szokásait, illetve vizsgálták az anyatej összetételét. A csecsemők atópiás dermatitisének megállapítása klinikai jelek, illetve egy éves korban végzett bőrteszt segítségével történt.

Az eredmények arra utalnak, hogy a természetes C-vitaminban gazdag étkezés képes jelentősen megemelni az anyatej C-vitamin-tartalmát. Erre a hatásra a táplálék-kiegészítőként szedett "mesterséges" C-vitamin nem volt képes.

Kiderült, hogy az anyatej magasabb C-vitamin-tartalma összefüggésben állt a csecsemők alacsonyabb atópiás érintettségével. Ez az összefüggés nem volt kimutatható az E-vitamin tekintetében. Érdekes megfigyelés, hogy azon anyák, akik anyatejének C-vitamin-tartalma az optimális szint alatt volt, általában étel-allergiában szenvedtek.

A vizsgálat eredménye arra enged következtetni, hogy a természetes C-vitaminban gazdag anyai táplálkozás segítheti megelőzni az atópiás dermatitis kialakulását azon gyermekek első életévében, akik édesanyjuk maga is atópiás dermatitisben szenvednek.

Budai Allergiaközpont