Vágólapra másolva!
Bizonyos allergiatípusok növelhetik egyes daganatos betegségek kialakulásának veszélyét felnőtteknél.
Vágólapra másolva!

Egy közelmúltban publikált tudományos vizsgálatban úgy találták, hogy a részt vevő szénanáthások fokozott rizikóval bírtak leukémia kialakulása tekintetében. Továbbá azoknál, akik a gyermekkorukban ekcémában szenvedtek, magasabb kockázattal fejlődött ki non-Hodgkin-limfóma nevű, nyirokrendszert érintő daganat.

A vizsgálatokat a svéd Karolinska Intézet kutatói végezték, és a BMC Public Health c. szakmai folyóiratban publikálták.

A kutatók 16 539 ikerpárt követtek 31 éven keresztül. A betegcsoport alapját a Svéd Iker Nyilvántartás által 1967-ben felvett adatbázis képezte, ahol az adatok között szerepeltek allergiára vonatkozó ismeretek is. A vizsgálat erősségét éppen ez adja: az allergia meglétére ugyanis nem utólag, a rák felfedezésekor kérdeztek rá, így az eredményt nem befolyásolták az esetleges emlékezési nehézségek.

Miről olvasna még szívesen az [origo] Tudományban?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=011_03_1_12_2_1_05_04

A kutatók elgondolása szerint a jelenség hátterében az immunrendszer krónikus stimulációja (serkentése) állhat. A tartós aktivitás-fokozódás pedig a fehérvérsejtek számának és szaporodásának növekedéséhez vezethet, ami emelheti a rákos daganatot okozó mutációk előfordulását.

Más kutatók és eredmények azonban éppen arra mutatnak rá, hogy az allergiás megbetegedések védelmet jelentenek a rákos daganatokkal szemben. Feltételezésük szerint az allergiás szervezet immunrendszere gyorsabban és hatékonyabban ismeri fel és pusztítja el a rosszindulatú sejteket.

A két nézet eredményeinek értékelése és a valós helyzet kiderítése érdekében további vizsgálatok végzése indokolt.

Budai Allergiaközpont