A dohányosokat, főképp a nőket veszélyezteti az asztma

Vágólapra másolva!
A dohányosoknál 33%-kal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata a nemdohányzókhoz képest. Közöttük is a nőket fenyegeti inkább a betegség - állítják finn kutatók.
Vágólapra másolva!

A European Respiratory Journal című szakmai folyóiratban megjelenő, 1444 ember bevonásával végzett 30 hónapos tanulmány szolgál az eddigi legerősebb bizonyítékul arra vonatkozóan, hogy a dohányzás asztmát okozhat. A cigarettafüst több mint 4000 anyagot tartalmaz, amelyek közül sok irritálhatja a légutakat.

A korábbi tanulmányok egyik állandó hibája az volt, hogy a dohányzás hatását általában egy fix csoporton és adott pillanatban vizsgálták. Ezek eredményei előre vetítették a dohányzás és a betegség közötti kapcsolatot, de a konkrét ok-okozati összefüggést feltárni nem tudták.

A kapcsolat meglétének bizonyítása érdekében a finn kutatók olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akik kezdetekkor nem mutattak semmilyen asztmára utaló tünetet. Az 521 beteget, akiknél a vizsgálati idő alatt asztmatikus tünetek jelentkeztek, két és fél évig követték, és hasonlították össze azon 923 beteggel, akik nem mutattak allergiás tüneteket.

A tanulmány eredménye szerint a dohányzók esetében a nemdohányzókhoz képest 33%-ban nagyobb gyakorisággal fejlődött ki asztma. Azok, akik a megfigyelések előtt már abbahagyták a dohányzást, de korábban dohányoztak, szintén jelentősen nagyobb lett az asztma kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak. Az asztma kialakulásának veszélye szorosan összefügg a naponta elfogyasztott cigaretta mennyiségével, valamint az egész élet során elszívott összes cigaretta mennyiséggel - állapították meg a kutatók.

A kutatók kiemelték, hogy a dohányzással szembeni érzékenység személyről személyre igen változó, így akár az is előfordulhat, hogy igen erős dohányosoknál semmilyen elváltozás sem alakul ki.

A hölgyek érzékenyebbek

A tanulmány eredménye szerint a nőknél sokkal valószínűbb az asztma kialakulása, mint a férfiaknál. A dohányzó és az ex-dohányos nők asztma kialakulási kockázat-emelkedése 138 és 143% között van.

Érdekes eredmény, hogy a nemdohányzó hölgyek veszélyeztetettsége is 57%-kal magasabb, mint nemdohányzó férfi társaiké.

Budai Allergiaközpont