A császármetszés és allergia kockázata

Vágólapra másolva!
A császármetszéssel világra jött csecsemők gyakrabban szenvednek ételallergiában és hasmenésben életük első 12 hónapja alatt - állítják német kutatók.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatói 865, négy hónapos korukig anyatejes táplálásban részesülő csecsemő vizsgálata alapján azt találták, hogy a császármetszéssel világra jöttek között magasabb volt a hasmenés gyakorisága, továbbá kétszer annyira veszélyeztetettek voltak a tehéntej és más ételekkel szembeni allergia kialakulására, mint a hagyományos úton született társaik.

A vizsgált csecsemők mindegyike allergiás családban született. Állapotukat egy, négy, nyolc és tizenkét hónapos korukban vizsgálták. Az utolsó vizit alkalmával vért vettek annak kiderítésére, hogy mutatkoznak-e jelek ételekkel - köztük tojás, tehéntej, szója - szembeni allergiára. Az első hat hónap alatt az anyák heti jegyzetet vezettek csecsemőjük egészségi állapotáról és étkezéséről. A megfigyelt 865 csecsemő közül 147 (17%) született császármetszéssel.

Korábbi kutatások arra engednek következtetni, hogy a bélrendszeri baktérium-flóra igen fontos szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében. A cikk szerzői szerint a császármetszés megváltoztatja vagy késlelteti a normál bélflóra kialakulását. Feltételezhető, hogy a hüvelyi úton világra jött csecsemők már a szülés közben "felszednek" fontos, kolonizáló baktériumokat az anya hüvelyéből, illetve anális tájékáról. Ez a természetes kolonizáció elmarad császármetszés esetén.

Más kutatók véleménye szerint a kérdéskör hátterében egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Így például fontos lehet, hogy a császármetszéssel születettek átlagosan 2-3 héttel korábban jöttek világra, mint a teljes terhességi időszak vége. Ez pedig együtt járhat az immunrendszer fejletlenebb állapotával.

Egy másik szempont, hogy a császármetszéssel világra jöttek között magasabb volt az elsőszülött gyermekek aránya. Az pedig ismert, hogy az első gyermeknél a szülők már sokkal kisebb tüneteket is súlyosnak vélnek, mint gyakorlottabb társaik.

Az eredményeket az Archives of Disease in Childhood c. szakmai folyóiratban publikálták.

Budai Allergiaközpont