Vágólapra másolva!
Az Ausztriában, Svédországban és Franciaországban egyidejűleg végzett vizsgálatok során a vakcina jelentősen csökkentette az allergiás emberek pollenre (virágporra) adott reakcióját. A munkacsoport beszámolója szerint számos további hasonló vakcina áll fejlesztés alatt.
Vágólapra másolva!

Ismert tény, hogy a Föld népességének közel negyede allergiás. Az allergia hátterében az áll, hogy a szervezet fokozott reakcióval válaszol normális, ártalmatlan anyagokkal szemben. A betegség kezelésének egyik lehetséges módját az "allergiaellenes oltások" jelenthetik.

A "klasszikus" oltások (pl. kanyaró, gyermekbénulás) az immunrendszer aktiválása útján eredményezik a szervezet védelmét. Az allergiaellenes oltásnak azonban pont az ellenkező módon kell működnie: az a feladata, hogy az immunrendszer túlzott reakcióját visszafogja. "Eredményeink lényege, hogy a beoltott emberekben ún. blokkoló ellenanyagok termelődnek, amelyekből valamiféle 'védőkorlát' alakul ki. Ez a korlát akadályozza meg, hogy még több olaj kerüljön a tűzre, így gátolja az immunrendszer fellobbanását" - mondja a kutatások vezetője, a bécsi orvosi egyetem professzora, dr. Rudolf Valenta.

Az ún. szubkután immunterápia már évek óta alkalmazott, sikeres módszer az allergiás betegek kezelésében. Lényege, hogy az allergiát kiváltó allergént fokozatosan emelkedő dózisban juttatják a szervezetbe, hónapokon keresztül. Ezzel a szervezet allergénnel szembeni toleranciáját képesek megnövelni. Az eljárás veszélye, hogy az allergén adagolását nem tudják mindig az egyéni érzékenységhez igazítani, amivel néha igen súlyos allergiás mellékhatást okozhatnak.

Valenta és munkacsoportja ezt a problémát kívánták megoldani azzal, hogy az immunizációhoz genetikailag módosított, csökkentett allergenitású allergént (konkrétan nyírfapollent) használtak, amit allergiás szervezetbe jutattak be. Eredményeik szerint az eljárás hatékonyan csökkenti a szervezet allergénre adott immunválaszát. További eredményként az "oltás" más pollenekkel szembeni allergiás reakciókat is mérsékel. A kutatók most azt szeretnék elérni, hogy a mellékhatásokat a lehető legkisebb mértékűre csökkenjenek - írja a BBC.

A munkacsoport már egyéb allergénekkel szemben is kifejlesztette genetikailag megtervezett molekuláját. Jelenleg azt vizsgálják, ezek közül melyek válnak be, mint oltás: melyek képesek meggyógyítani a már allergiás betegeket vagy megelőzni az allergia kialakulását.

A kutatók részletes beszámolója a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelent meg.

Budai Allergiaközpont