A baktériumok segíthetnek az ekcéma ellen

Vágólapra másolva!
A lakásban található, a baktériumokból származó endotoxin magas koncentrációja gyermekkorban segíthet megelőzni az ekcéma kialakulását - számol be egy Bostonban végzett vizsgálat.
Vágólapra másolva!

A kutatók 400 gyermek lakásának nappalijából gyűjtött háziporban vizsgálták az endotoxinok (baktériumok sejtfalának alkotóelemei) jelenlétét. A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy azon gyermekek körében, akiknek otthonában magasabb volt az endotoxinszint, kisebb mértékben fordult elő ekcéma életük első évében.

Azon gyermekek körében magasabb volt az ekcéma előfordulása, akiknek az édesapja maga is ekcémában szenved, vagy édesanyja érzékeny legalább egy allergénnel szemben.

Az eredmény megerősíteni látszik azt a teóriát, hogy a fertőző kórokozókkal korai életkorban való találkozás megváltoztatja a gyermekek immunrendszerének működését, és segít megelőzni az allergia későbbi életkorban való kialakulását.

Takarítani kell

Azonban a szülők ez alapján ne hagyjanak fel lakásuk takarításával - mondja a tanulmányt vezető dr. Wanda Phipatanakul. "Jelenleg annyit tudunk, hogy környezetünkben vannak olyan anyagok, amelyek fontos szerepet játszanak az ekcéma kialakuklásában. Ahhoz, hogy pontos javaslatokat tudjunk mondani, számtalan további vizsgálat elvégzése szükséges. Egyelőre az endotoxin immunrendszeri szerepe sem tisztázott. A jelen vizsgálatban feltételezett kedvező hatásukkal szemben ismert például, hogy asztmásoknál nehézlégzést és légúti gyulladást okozhat."