Idén 22 milliárdba kerül a bérkompenzáció az állami cégeknek

Vágólapra másolva!
Nyolcvanezer állami dolgozót érint a bérkompenzáció, de szólni kell a vagyonkezelőnek, ha egy állami tulajdonú cég nem tudja teljesíteni a kiegészítést.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt többségi állami tulajdonú társaságoknál összesen 80 ezer munkavállalót érint a bérkompenzáció, amelynek költsége 2012-ben 22 milliárd forint - közölte az MNV szerdán.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint a bérkompenzációt a társaságok saját forrásaikat felhasználva oldják meg, de jelzik az MNV Zrt.-nek, ha nem tudják kigazdálkodni a bérkompenzáció költségeit.

Az állami cégeknél dolgozók bérkompenzációja a fölött a 64 milliárd forint fölött értendő, amelyet a kormány az állami, önkormányzati intézményekben, hivatalokban, iskolákban, óvodákban dolgozó közszolgák bérkompenzációjára szán.

Januártól a minimálbér havi 93 000, a garantált bérminimum pedig havi 108 000 forintra emelkedett. Megszűnt a munkavállalók adó-jóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék, és a két intézkedés hatására 2012-ben a havi szinten 216 806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó bérük emelkedik.

A Manpower nemzetközi munkaügyi tanácsadó cég korábbi felmérése sem sok jót jósol erre az évre. A cég decemberben ismertetett elemzéséből kiderül, hogy a magyarországi munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében, és csak 8 százalék számol munkaerő-felvétellel. A különbségből számított munkaerő-piaci mutató -14 százalékpontos értéke 2009 óta a legalacsonyabb.

Zárt ajtók mögött Orbán Viktor is elismerte, hogy a Fidesz nem tudja teljesíteni munkahely-teremtési ígéretét. Az [origo]-t úgy tájékoztatták az egri kihelyezett frakcióülésen jelen lévő képviselők, hogy a miniszterelnök azt mondta, ha nem nő a gazdaság Magyarországon 2012-ben, várakozása szerint nemhogy nem hoz létre a piac új munkahelyeket, még a meglévőket sem őrzi meg.