Hétszeres különbség a vezetők és a beosztottak fizetése között

Vágólapra másolva!
Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni az szja-változás miatti kiesést, a vezetők és beosztottak közötti bérkülönbség idén mégis közel 40 százalékkal növekedett a magyarországi multinacionális cégeknél. A nettó bérek alapján egy vezető hétszer többet keres, mint egy adminisztratív munkatárs - áll a jövedelemfelméréssel foglalkozó Hay Group közleményében.
Vágólapra másolva!

A bruttó bérekben nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetésbeli különbség. Egy felső szintű vezető 6,2-szer keres többet egy adminisztratív munkakörben dolgozónál. A visegrádi országok közül Lengyelországban a legszélesebb a bérolló (8,5-szeres) ebben az összevetésben, míg Szlovákiában a legszűkebb (5,4-szeres). Érdekesség, Németországban csak 2,7-szeres, Ukrajnában viszont 11,4-szeres a különbség.

Az idei személyi-jövedelemadó módosítás hatásaival is számolva idén közel 40 százalékkal tágult az olló. 2011-ben a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók hétszeresét viheti haza.

Az idei béremelések során a vállalatok megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait, ezért közel egy százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsővezetőknek. A bérolló szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni - míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8%-kal csökkent, egy vezetőé - az szja-módosítás következtében - 37 százalékkal nőtt.

A 2011-es felmérés Magyarországot érintő részében közel 440, főként multinacionális nagyvállalat vett részt, megközelítőleg 270 ezer munkavállalói béradattal.