Álbajuszos videóval hívta fel magára a Google figyelmét egy amerikai álláskereső

Vágólapra másolva!
Videót készített magáról Matthew Epstein, hogy észrevegyék a Google HR-esei. A fiatal amerikai marketinges álláskereső a Google termékmarketing csapatába szeretne bejutni. A videót több százezren látták néhány nap leforgása alatt a YouTube-on és a Facebookon. A Google első interjúkörén már túl is van, de a Microsoft és az Amazon is érdeklődik iránta. Aki ekkora hírverést képest csapni maga körül, az érthet a marketinghez - gondolják a munkaadók. Milyen is a kreatív karrierépítés?
Vágólapra másolva!

Álláskeresők, személyzeti szakemberek százezrei kísérik figyelemmel augusztusban egy fiatal amerikai marketinges álláskeresését, pedig ezelőtt senki sem ismerte őt. Matthew Epstein korábban kisebb cégeknél próbálkozott, de ráunt arra, hogy még csak válaszra sem méltatják gondosan összeállított, hagyományos pályázati anyagát. Úgy döntött, egy nagy céget céloz meg, a Google-t, és ehhez valami nagyot tesz le az asztalra.

Bajuszt ragasztott, videót forgatott

Bajuszt ragasztott, néhány órára bekönyörögte magát egy atlantai villába, és egy "álláskeresői videót" forgatott magáról. A négyperces filmben néhol öltönyben, nyakkendővel, néhol zakóban és alsónadrágban, brandyvel a kezében üzen a Google döntéshozóinak: ő termékmarketinges, aki az online és az offline médiában is otthonosan mozog. Célja egyszerű: a Google-nél dolgozni. A felvételen a fiatalember középkori kulisszák között elárulja, hogy olvasni, tornázni szeret szabadidejében és az állatokat is kedveli. A videó végén megelőlegezi a Google személyzetisének a kérdését, vajon valódi-e a bajusz. Majd egy mozdulattal megszabadul arcszőrzetétől, és megjegyzi, ő valódi termékmenedzser. Az utolsó snittben komolyra fordítja a szót, 15 perces bemutatkozási lehetőséget kér a keresőóriástól, amelyben elmondaná, miben tudna segíteni. Biztosítja a céget arról, hogy mindig visel nadrágot, és a bajusz sem lesz rajta.

Már a weboldal neve beszédes

Pályázatának erősítésére saját weboldalt hozott létre. Kampánya tervezésekor lefoglalta a http://googlepleasehire.me/ (Google, kérlek, vegyél fel) domaint, amelyen korábbi munkatársaitól gyűjtött támogató mondatok szerepelnek. Itt található önéletrajza és egy "Interjúkérés" gomb. Utóbbira klikkelve a látogatót a Google személyzetisének szánt üzenet fogadja. Epstein egy órán belül választ ígér a következő indoklással: "Egy teljes weboldalt készítettem a Google-nak. El tudod képzelni, hogy egy óránál tovább tartana a visszajelzés? 15 perc alatt is tudnék válaszolni, de 45 percig tart, amíg örömömben fel-le ugrálok."

Több százezer emberhez eljutott

Kampánya átütő sikert hozott. Nyolc nappal az indulás után 80 munkaadó vette fel vele a kapcsolatot (A Google-n kívül a Microsoft és az Amazon), 330 ezren látták YouTube-videóját, 300 ezer egyedi látogató kattintott a Googlepleasehire.me oldalra, 14 ezren lájkolták a Facebookon, 2500 követője lett a Twitteren, 400-an vették fel vele a kapcsolatot a LinkedIn szakmai kapcsolatépítő portálon. Epstein azt ígérte a látogatóknak, 15 perces időtartamban karriertanácsot ad a leggyorsabb jelentkezőknek. Ehhez pedig a Google+ rendszerét használja.

A Google egyébként három nap múlva hívta Epsteint, az első állásinterjún már túl is van. A fiatalember azt ígérte, blogjában részletesen beszámol álláskeresésének sikeréről, de úgy döntött, az első Google-beszélgetés részleteit nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

Másnak is bejött a merészség

Epstein akciója egyébként nem példa nélküli. Egy évvel ezelőtt egy szintén a kreatívszakmába pályázó fiatalember, Alec Brownstein akciója keltett feltűnést, és hozott sikert. Ő az amerikai kreatívfőnökök hiúságára alapozta pályázatát. Azt feltételezte, hogy a nagy döntéshozók rendszeresen beírják nevüket a Google keresőjébe, és megnézik, milyen találatokat dob ki a program. Brownstein 5 hirdetést vásárolt, amelyek akkor jelentek meg első, szponzorált találatként, ha az adott főnök nevét üti be valaki.

A link így nézett ki: "Hé, Ian Reichenthal. Jó szórakozás magunkat keresni a Google-n. Engem felvenni is az." A szövegre kattintva pedig a látogató Brownstein weboldalán kötött ki. Az öt igazgató közül négytől kapott interjúlehetőséget, kettejüktől állásajánlatot, végül a Y&R New York ügynökség mellett döntött. S hogy mennyibe került a kampány? Mindösszesen 6 dollárba (1200 forint).