Lassult az átlagkeresetek növekedése júniusban

Vágólapra másolva!
Az előző évihez képest 4,7 százalékkal nőttek a bruttó bérek júniusban, a nettó bérek pedig az szja-változásoknak köszönhetően 5,9 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Az idén júniusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szemben a májusi éves szintű 6,7 százalékos növekedéssel. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkereset júniusban 5,9 százalékkal nőtt 2010 hatodik hónapjával összehasonlítva, míg a májusi növekedés 7,5 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az első félévben a bruttó átlagkeresetek 3,6, nettó átlagkeresetek pedig 5,2 százalékkal haladták meg 2011 első félévében az egy évvel korábbit.

Az öt vagy ennél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál azt első félév átlagában 1 millió 843 ezren dolgoztak, 39 ezer fővel (2,2 százalékkal) többen az egy évvel korábbinál. A költségvetési szférában dolgozók 732 ezer fős létszáma 36 ezer fővel (4,7 százalékkal) lett kevesebb, ami az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatásának tulajdonítható.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első hat hónapjában átlagosan 4,9 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A költségvetési intézményeknél dolgozók közfoglalkoztatottak nélkül számított alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,6 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos (családi kedvezmény nélkül számított) nettó kereset 140 300 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 98 900, a szellemi foglalkozásúaké 182 600) forint volt, átlagosan 5,2 százalékkal magasabb az előző évinél.

A 225 100 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 3,7 százalékkal haladta meg az előző év január-júniusit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,1 százalék volt.