Nem tudja eldönteni a Fidesz, hány hónapig járjon a munkanélküli segély

Vágólapra másolva!
A parlament munkaügyi bizottságának fideszes többsége elfogadta azt a módosító indítványt, amely három hónapra csökkentené a munkanélküli-segély fizetését az országgyűlés előtt fekvő Pintér Sándor-féle törvényjavaslatban szereplő hat hónapról. Matolcsy György áprilisban három hónapról beszélt, viszont akkor magasabb juttatást jelentett be, a mostani három hónapos folyósítási idő azonban csökkentett összeggel számol.
Vágólapra másolva!

Kilencven napra csökkentené egy fideszes képviselő a munkanélküli-segélyezés idejét. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett törvényjavaslatban még száznyolcvan nap szerepelt, igaz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eredetileg a kilencvennapos verziót jelentette be.

Czifra Szabolcs fideszes képviselő módosító indítványt (pdf) nyújtott be a közfoglalkoztatásról szóló törvénycsomaghoz, amely a munkanélküli-segélyezés rendszerét is megváltoztatná. A módosító indítványt a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elfogadta az MTI-nek nyilatkozó szocialista Gúr Nándor szerint, aki a bizottság elnöke. Ez még nem jelenti, hogy véglegesen ez a változat lesz majd a megszavazott törvényben, de a módosító indítványról a parlament szavazni fog, és jelzés értékű, hogy a bizottság fideszes többsége támogatta a javaslatot.

A fideszes képviselő indoklása szerint "az álláskeresők számára ellátás helyett elsősorban munkalehetőséget kell biztosítani. Ezért az álláskeresési járadék leghosszabb időtartamát úgy kell megállapítani, hogy az ösztönözzön az álláskeresésre."

Matolcsy György áprilisban arról beszélt, hogy a tervek szerint három hónapra csökken a munkanélküli-segély (hivatalosan álláskeresési járadék) folyósítási ideje, viszont az összege nő, mivel az első hónapban a korábbi átlagfizetés 90, a másodikban 80, a harmadikban 70 százalékát kapnák az ellátottak (jelenleg a bér 60 százaléka jár, és a minimálbér 120 százaléka állít plafont).

A törvényjavaslat formába öntött Pintér-féle módosításban azonban már nem három, hanem hat hónap szerepelt, igaz, a járadék összege is csökkenne, mivel az átlagbér 60 százaléka járna 91 napig, amely azonban a minimálbérnek nem 120 százaléka, hanem csak 100 százaléka lenne (a 91 nap után ugyanúgy a minimálbér 60 százaléka járna mindkét javaslatban). A Czifra Szabolcs által javasolt verzió a csökkentett juttatással, de három hónappal számol.

A Pintér-féle javaslat alapján készült kalkulációnkat itt találja.