Gazdasági szervezetekkel spórolnának a fővárosi TISZK-eken

Vágólapra másolva!
A racionalizálás érdekében elvesztik önálló gazdálkodásukat a fővárosi tulajdonban lévő Térségi Integrált Szakképző Központok. Ősztől mindegyik önálló gazdasági szervezetek működnek mellettük, de közösen kell intézniük a szabadidő-szervezést, a pályázat-támogatást és a gyermekvédelmet is.
Vágólapra másolva!

Önálló gazdasági szervezeteket hoz létre a fővárosi önkormányzat a fenntartása alatt működő, szakiskolákat tömörítő Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) mellé - jelentette be kedden Pölöskei Gáborné, a Főpolgármesteri Hivatal Oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályvezetője a szakképzés szerkezeti és tartalmi megújításáról szóló budapesti konferencián a főpolgármesteri hivatal közleménye szerint. Az osztályvezető szerint 15 gazdasági egység jön majd létre a racionalizálás részeként, az intézmények elvesztik önálló gazdálkodásukat, de a szakmai támogatás megmarad.

A gazdasági szervezetek július 1-jével alakulnak meg, de csak szeptember 1-jétől működnek. Az iskoláék tevékenységének összehangolása érdekében egységes informatikai rendszer épül ki a fővárosi önkormányzat, a gazdasági szervezetek és az intézmények között. A főosztályvezető szerint a szűkös anyagi lehetőségek miatt koordinációs irodákat is létre kell hozniuk, amelyek a hiányzó gyermekvédelmist, a szabadidő-szervezőt, a pályázat-támogatót, vagy éppen a pszichológust igyekeznek majd pótolni.

A főosztályvezető szerint vissza kell állítani a pályaorientációt is, a szakközép- és szakiskoláknak a 7.-8. osztályos általános iskolások körében azokat kell megszólítaniuk, akik érdeklődnek a szakma iránt, nem pedig azokat, akiknek nincs más választásuk.

A konferencia része volt annak a szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítását célzó programnak, amelyre 124 millió forintos uniós támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Programban a Belvárosi TISZK-hez frissen csatlakozott négy fővárosi fenntartású középiskola. Ennek keretében egyebek mellett közgazdasági, kereskedelmi és marketing-kommunikáció témákban dolgoznak ki tananyagokat, illetve célként tűzik ki a munkaadói elvárásoknak megfelelő végzettség biztosításával a munkaerőpiaci igények közvetlen érvényesítését, továbbképzéseket és konferenciákat tartanak a pedagógusoknak, valamint egyéni fejlesztési programok kidolgozásával segítik a veszélyeztetett gyermekek, illetve fiatal felnőttek beilleszkedését, tanulmányi munkáját - közölte a fővárosi polgármesteri hivatal.