Egyre kevesebb cég várja vissza a szülésről visszatérő anyákat

Vágólapra másolva!
A tavalyi felmérés eredményeihez képest 8 százalékkal kevesebb vállalatvezető gondolja úgy, hogy szívesen foglalkoztatná a szülési szabadságról visszatérő anyákat, annak ellenére, hogy a rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok egyaránt nyernek - derül ki a a Regus kutatásából.
Vágólapra másolva!

A rugalmas munkahelyi-megoldásokat kínáló Regus vállalat felmérése szerint a tavalyihoz képest idén négyötödére csökkent azon cégek száma, akik szívesen foglalkoztatnák a szülési szabadságról visszatérő anyákat. Tavaly a vállalatok 44 százaléka tervezte, hogy részmunkaidőben foglalkoztatná a munkaerőpiacra visszatérő családanyákat, míg 2011-ben már csak 36 százalékuk gondolja ugyanezt.

A Regus felmérése során több mint 10 ezer vállalatvezető számolt be a munkahelyükre visszatérő anyák foglalkoztatásával kapcsolatos szándékáról. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a teljes várható alkalmazási rátához mérten (világszerte a vállalatok 45 százaléka tervezi, hogy új alkalmazottakat vesz fel 2011 során), a munkába visszatérő édesanyák alkalmazásának valószínűsége jelentősen csekélyebb. A válaszadók a felmérés során az édesanyák munkahelyen betöltött szerepéről is nyilatkoztak: ebből kiderül, hogy a cégek 37 százaléka azért aggódik, hogy a dolgozó anyák munkatársaikhoz képest kevésbé elkötelezettek és rugalmasak, 33 százalékuk szerint röviddel a munkába állást követően újra szülési szabadságra mennek, míg 24 százalékuk vallja, hogy a munkába visszatérő anyák képességei nem elég naprakészek.

A felmérés eredményei ellenére pozitívumként tudható be, hogy a válaszadó cégek többsége becsüli a munkába visszatérő anyákat: 72 százalékuk jelezte, hogy szerintük az a cég, amely nem fogadja be a részmunkaidőben visszatérni kívánó édesanyákat, jelentős és értékes erőforrásokat veszít. Ezen felül 56 százalék szerint, a dolgozó anyák olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek nehezen elérhetők a mai piaci környezetben, 57 százalék pedig azért értékeli a munkába visszatérő anyákat, mert tapasztalatukat és képességeiket kiemelkedő fizetési igény nélkül kínálják.