Czomba: Aki nem dolgozik legalább 30 napot, az nem kap állami ellátást

Vágólapra másolva!
"Az új kormány a közfoglalkoztatást áthidaló megoldásnak tartja, csak azokban a térségekben támogatja, ahol ez elengedhetetlen" - közölte kedden Czomba Sándor államtitkár, és hozzátette: a hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztató cég akár 70 százalékos támogatást kaphat az új rendszerben, amely szigorításokat is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

"Számos szigorítás lesz a szociális és a foglalkoztatási törvényben a következő időszakban, az egyik ilyen, ha valaki legalább 30 munkanap munkaviszonnyal nem rendelkezik az adott évben, akkor a következő évben semmilyen állami ellátásra nem szerez jogosultságot"- közölte a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, amikor ismertette a kormány foglalkoztatási programjának elemeit.

Hozzátette: a másik fontos szigorítás, hogy a foglalkoztatási törvényben jelen pillanatban az a szabály, hogy csak a végzettségének vagy eggyel alacsonyabb iskolai végzettségének megfelelő munkát kell elvállalnia a munkavállalónak. "Az új szabály szerint ilyen nincs, magyarul, aki egyetemet vagy főiskolát végzett, az bekapcsolódhat mondjuk a csapadékvíz-elvezető csatorna tisztítását célzó feladatokba. Természetesen nem köteles ezt elvállalni, de ebben az esetben a magyar állam nem köteles támogatás nyújtani"- fogalmazott Czomba Sándor.

Búcsú a rendelkezésre állási támogatástól

A szigorításról szóló tervezet már szerepelt a "Nemzeti közfoglalkoztatás 2011" programban is, amely szerint jövőre a munkaképes emberek esetében a rendelkezésre állási támogatást (rát) új elnevezéssel a bérpótló juttatás (BPJ) váltja majd fel, és a rászorultságot az önkormányzat állapítja majd meg. A támogatás folyósításához 30 nap munkaviszonyt kell igazolni, és az ellátás feltétele a rendezett lakókörnyezet is.

Ezt a támogatást nem segélyként, hanem juttatásként kezelik majd, és fontos változás lesz, hogy a felajánlott munkát a végzettségtől függetlenül el kell vállalni. Ez azt is jelentheti, hogy valakinek akár egyetemi diplomásként is ajánlhatnak például egy településen csatornatisztítási feladatokat, amit vissza lehet utasítani, de akkor veszik a támogatás (erről itt olvashat részletesen).

Áthidaló megoldás a közfoglalkoztatás

Czomba azt mondta, a kormány a közfoglalkoztatásra mint áthidaló megoldásra tekint, elsősorban a versenyszférában igyekszik munkahelyeket teremteni. "Ahol viszont az elmúlt években a hátrányos helyzet miatt a legfontosabb munkaerő-piaci lehetőség a közfoglalkoztatás volt, ott szeretnénk segíteni, támogatást biztosítani" - mondta az államtitkár, és hozzátette: eddig több különböző forrásból, több címen lehetett támogatást igényelni, az új rendszer azonban egységes lesz, a munkaügyi szervezeteken keresztül lehet majd támogatáshoz jutni.

Az államtitkár közölte azt is, eddig az önkormányzatok nem kaptak dologi kiadásokra támogatást, azaz sokszor nem tudtak munkaruhát, szerszámot biztosítani; az új rendszerben azonban erre is kaphatnak állami pénzt a bér- és járuléktámogatás mellett. "A következő időszakban az a vállalkozó, aki hátrányos helyzetű munkavállalót foglalkoztat, nyolc hónapig a bruttó bér és járulékainak 70 százalékát is metgkaphatja, cserébe a kormány négy hónapos továbbfoglalkoztatást vár el" - mondta Czomba Sándor.