Lehetővé tenné az indoklás nélküli elbocsátást az önkormányzatokban a Fidesz

Vágólapra másolva!
Indoklás nélküli elbocsátás és több vezetői szint a nagyobb önkormányzatoknál - ezt javasolja három fideszes képviselő.
Vágólapra másolva!

Szükséges az önkormányzati képviselő-testületek hivatalában is megteremteni a munkáltató általi, indokolás nélküli, rövid felmentési idővel történő felmentés lehetőségét - áll abban a törvénymódosítási javaslatban, amit három fideszes képviselő, Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán nyújtott be a parlamentnek.

A javaslat szerint a "közszolgálat valós szolgálattá tételének igényéből indult ki az a folyamat, melynek eredménye a államigazgatásban már megjelent . A jogviszony munkáltató általi megszüntetésének egyszerűsítése lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére. Ennek célnak nem csak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is meg kell valósulnia".

Az indoklűás szerint a köztisztviselői illetményrendszer alapján az illetmények emelkedése nem a jobb munkavégzéshez, hanem a jogviszonyban eltöltött évek számához kapcsolódik. A jogszabály szűk körben ad csak felhatalmazást a differenciált - munkavégzés minőségétől függő - illetmény megállapítására. A munkáltatónak lehetősége van az illetmény plusz 30, mínusz 20 százalékkal történő eltérítésére vagy az éves költségvetésben megállapított létszám 20 százalékáig ennél nagyobb mértékű pozitív irányú eltérítésre.

A javaslat indoklása szerint a korlátozásoknak köszönhetően egyrészt a magasan kvalifikált munkaerő számára nem jelent perspektívát a közigazgatás, másrészt a közigazgatásból a versenyszférába nagy arányú az elvándorlás. A közigazgatás hatékonyságát növelné - ugyan a versenyszférával még mindig nem versenyképesen - a magasabb illetmény szélesebb körben történő megállapításának lehetősége. Erre figyelemmel szükséges, hogy a hivatali szervezet vezetője által indokoltnak látott esetekben sor kerülhessen személyi illetmény megállapítására, tekintet nélkül a magas színvonalú munkát végző közszolgálati dolgozók költségvetésben meghatározott létszámhoz való arányára.

Az önkormányzatoknak az alkotmányban, és a helyi önkormányzatokról szóló törvényben biztosított joga a szervezetalakítás szabadsága, ezt a jogot azonban behatárolja, hogy a törvény megszabja a polgármesteri hivataloknál a vezetői szintek számát. A korlátozást indokolja, hogy a kislétszámú polgármesteri hivatalok ne hozzanak létre indokolatlanul sok vezetői szintet, azonban a tízezer feletti lakosú településeken, valamint a körzetközponti feladatot ellátó önkormányzatoknál, megyei jogú városi önkormányzatoknál, megyei önkormányzatoknál, fővárosi kerületi, fővárosi önkormányzatnál a város lakosságszámából, a szélesebb feladat- és hatáskörből adódóan lényegesen több feladatot látnak el, mely csak nagyobb létszámmal oldható meg.

A munkavégzés hatékonyságát növeli, ha a hivatal tagozódása lehetővé teszi az egyes területek fokozott vezetői ellenőrzését,ez pedig több vezetői szinttel érhető el.