Lemondott az UniCredit legendás vezére

Vágólapra másolva!
Kedden lemondott a Magyarországon is jelen levő olasz bank, az UniCredit SpA vezérigazgatója. Alessandro Profumo 22 éven át irányította a bankot és az olasz pénzügyi élet egyik legendás alakjaként tartják számon.
Vágólapra másolva!

"Profumo lemondott. Ezt levélben közölte az igazgatósági tagokkal" - mondta a Reutersnek egy meg nem nevezett forrás. Profumo az európai nagybankok vezetői közül a legrégebben volt a posztján, az olasz bankóriást 22 éve vezette.

Az UniCredit kedden rendkívüli igazatósági ülést tartott, az amerikai Wall Street Journal és a brit Financial Times pedig már az ülés előtt megszelőztette, hogy könnyen távozhat a bankvezér.

Profumo azért távozott a Magyarországon is jelen levő bankóriás éléről, mert komoly véleménykülönbség alakult ki közte és a bank igazgatóságának több tagja között azzal kapcsolatban, hogy Líbia egy állami alapon keresztül egyre nagyobb befolyást szerez a pénzintézetben.

Profumo helyzete augusztusban vált nehézzé, a líbiai állam szuverén alapja ugyanis ekkor jelentette be, hogy 2 százalékos részesedést szerzett az olaszországi központtal működő bankban. Augusztus legvégén a líbiaiak további 0,5 százalékos pakettet vettek. A líbiai központi banknak már ezen felül is van 4,9 százaléka, így Líbia jelenleg 7,4 százalékkal az UniCredit legnagyobb részvényese.

A líbiai szerepvállalást több olasz politikus is élesen kritizálta, Profumo azonban kiállt a befektetők mellett - arra hivatkozva, hogy a részvények megvásárlására a milánói tőzsdén kerüt sor, a szabályok betartása melllett.

Profumo egyik az olasz bankélet kiemelkedő szereplőinek, az UniCredit Profumo irányítása alatt lett helyi bankból (akkor még Credito Italianónak hívták a pénzintézetet) nemzetközi bankcsoporttá, amely 22 országban van jelen. A magyar piacra úgy jutott be a bank, hogy 2007-ben megvette a német HVB Bankot.