Kevesebbet ér a fizetésünk, mint öt éve

Vágólapra másolva!
Egy tanácsadócég felmérése szerint a magyarországi bruttó reálbérek ma kevesebbet érnek, mint öt évvel ezelőtt. A cégek jó része bizonytalan abban, hogy 2011-ben akar-e, és ha igen, mekkorát emelni alkalmazottai fizetésén.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös szint alá süllyedtek idén a bruttó reálbérek Magyarországon. Az öt évvel ezelőtti értékekhez viszonyítva az akkori fizetések 99 százalékát érik a maiak - derül ki a Hay Group tanácsadócég 2010-es jövedelemszint-felméréséből.

A válság elmúlt két éve alatt a béremelések nagysága nem érte el az infláció mértékét. A Hay Group idei felmérései szerint a vállalatok átlagosan 3,7 százalékos béremelést hajtottak végre. A KSH adatai szerint 2008-ban 6,1, 2009-ben 4,2 százalékos volt a pénzromlás, az MNB erre az évre 4,7 százalékot vár.

"A felmérésünkben részt vevő vállalatok közel 14 százaléka egyáltalán nem tudja, emel-e bért jövőre. További 30 százaléknak pedig nincs pontos szám a terveiben. A legtöbb bizonytalan vállalat kivár, amíg a jövő évi adótervek tisztázódnak, és az idei eredményekről már pontosabb képet lát" - idézi a Hay Group közleménye Jakabos Tündét, a cég üzletágvezetőjét.

Változatlanul a gáz- és olajipar vezeti a legjobban fizető szektorok listáját, míg az ipari termelő és a kiskereskedelmi vállalatok állnak a képzeletbeli rangsor végén.

Idén újra nőtt a Budapest-vidék különbség: a keleti országrész bérszintje átlagosan 21, míg a nyugatié közel 17 százalékkal marad el a fővárositól.