Újabb topvezető távozik a Nokiától

Vágólapra másolva!
A vezérigazgató után a Nokia ügyvezető alelnöke is távozik a cégtől. A közel húsz éve a finn vállalatnál dolgozó Anssi Vanjoki új lehetőségek után néz - közölte lemondásának hivatalos indoklásakor.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Nokia ügyvezető alelnöke, Anssi Vanjoki, aki a Nokia Csoport igazgatótanácsának a tagja. A hat hónapos felmondási idő alatt folytatja eddigi tevékenységét.

Anssi Vanjoki közel húsz éve dolgozott a cégnél. Lemondását a következőképpen kommentálta: "Úgy érzem, eljött az az ideje, hogy új lehetőségek felé is nyissak. Ugyanakkor a Nokiánál töltött utolsó napomig minden tőlem tehetőt megteszek a cégért.

A cég a múlt héten jelentette be, hogy távozik a Nokia vezérigazgatói székéből a jelenlegi első számú vezető, Olli-Pekka Kallasvuo. Helyére a Microsoft Business üzletágának irányítója kerül: Stephen Eloptól azt remélik, hogy vezetésével a Nokia sikeresebben fel tudja venni a versenyt főbb vetélytársaival. A döntést azután hozta meg a Nokia, hogy a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártójának részvényei az idén több mint 20 százalékkal gyengültek.

A vártnál gyengébb szereplés miatt az utóbbi időben nagy nyomás nehezedett Olli-Pekka Kallasvuóra, és hónapok óta keringtek hírek arról, hogy a cég új vezetőt keres. Kallasvuo - aki fél életét a Nokiánál töltötte - 2005 óta állt a társaság élén, előtte a mobiltelefon-részleget vezette, azt megelőzően a Nokia pénzügyi igazgatója volt.

A második negyedévben csökkent a Nokia profitja, elsősorban amiatt, hogy gyengén alakultak az eladások, és a társaság veszített piaci részesedéséből. Az adózott eredmény 40 százalékkal 227 millió euróra esett április-június között az egy évvel korábbihoz képest.