Nem hisznek a magyar munkahelyteremtésben a londoni elemzők

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottság növekedéséhez olyan ütemű gazdasági növekedésre lenne szükség Közép-Európában, így Magyarországon is, amilyennek az elérése a következő években nem reális - állítja az egyik londoni gazdaságelemző cég.
Vágólapra másolva!

Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban legalább 3 százalékos éves gazdasági növekedésre lenne tartósan szükség a foglalkoztatás emelkedéséhez, ám a közeljövőben ilyen növekedési ütem nem várható ezekben a gazdaságokban - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ legutóbbi helyzetértékelésében.

A Capital Economics vezető felzárkózó piaci közgazdásza, Neil Shearing az elemzésben azt írja: a tapasztalatok szerint Magyarországon és Csehországban csak akkor növekszik a munkahelyek száma, ha e gazdaságok évente 3 százalék körüli GDP-növekedést produkáltak. Lengyelországban szerinte ugyanehhez inkább 3,5 százalékhoz közeli GDP-növekedésre volt szükség.

Kétséges azonban, hogy a három ország bármelyike eléri ezt a növekedési ütemet a következő pár évben - véli a Capital Economics. A cég Lengyelországban jövőre 2,5, Magyarországon 1,5, Csehországban 1 százalékos növekedést vár.

Hazai és külföldi szakértők egybehangzó értékelése szerint a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy nagyon alacsony a foglalkoztatottság szintje. A válság tovább rontott a helyzeten, a munkanélküliek aránya 11 százalék fölé emelkedett.