Mennyit keres valójában egy takarítónő?

Vágólapra másolva!
Az adócsomag egyik pontja "lex takarítónő" néven híresült el, jól jelezve, hogy a kormány is érzékelte: a családi és ház körüli foglalkoztatás súlyos és egyáltalán nem rendezett problémakör a magyar jogszabályokban. Azt még csak-csak lehet tudni, hogy egy takarítás mennyibe kerül - de összességében mennyit visz haza havonta egy takarítónő? Fizetésmustra az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

A takarítás bizalmi állás, egy jó takarítónőnek - akár a jó bornak - nem kell cégér, híre szájról szájra, illetve házról házra jár. Hogy pontosan mennyit is kapnak a takarítók, az azonban már nagyon kényes téma mindkét fél részéről. A megbízó legtöbbször azt is letagadja, hogy van bejárónője vagy állandó bébiszittere, mert kínosnak érzi, ha kiderül, hogy megengedheti magának. A takarítók pedig félnek attól, hogy megüthetik a bokájukat az adóhatóság előtt, ha kiderül, hogy mivel keresik a kenyerüket. És főleg mennyit.

"Az attól függ, mennyit és mit kell takarítani" - nyilatkozta név nélkül egy takarítónő az [origo]-nak. "Általában egy ezrest kérek óránként az átlagos kitakarításért, ami magában foglalja a mosást, vasalást is. A tavaszi nagytakarításért persze többet kérek, mert ott sokkal alaposabban kell tisztítani - ablakok, polcok, minden. Persze az sem mindegy hol takarítok, van ahová régóta járok és olcsóbban megszámítom, néhol kicsit többet kapok, de nagyjából ezer forintra jön ki" - árulja el a hölgy, aki állítása szerint jelenleg négy háznál dolgozik rendszeresen. "Nehezen, de meg lehet élni belőle." - teszi hozzá.

Százezres nagyságrend

"Hatalmas a konkurencia, így hiába vannak jó referenciáim, évek óta nem emeltem az árakat" - mondta egy másik nyilatkozó, aki szintén az ezer forint körüli órabért tartja reálisnak. "Sokszor hallom, hogy az elődöm így nem volt jó, úgy nem volt jó, ezt-azt elfelejtett letakarítani vagy netán megdézsmálta a hűtőszekrényt, nekem sem akarnak többet fizetni, mint annak, aki rosszul végezte a munkáját. Aki jól végzi a munkáját, azt megtartják, de évek után sem szeretnének többet fizetni, hiába drágul a boltban minden" - mondta, hozzátéve, hogy nagyjából havi százezer forintot lehet így keresni feketén.

"Az árak nagyon változóak, helyszíntől és feladatoktól függően, de nagyjából 500 és 1500 forint között szóródnak" - árulta el Drága Richárd, a Takarítócég munkatársa. "Vannak területek - például a nagyáruházak, bankfiókok, multinacionális cégek irodái - ahol a tendereztetéssel nagyon lenyomják az árakat, itt nem ritka, hogy 5000 forintot fizetnek az egész éjszakai takarításért. A kisebb helyek általában jobban fizetnek. Aki hajlandó sokat dolgozni, az megkereshet havonta akár 150-200 ezer forintot is" - tette hozzá.

"Az órabérek 500-2000 forint között alakulnak, attól függ, iroda vagy magánlakás, egyszeri nagytakarítás vagy rendszeres tisztántartás. Aki rendesen dolgozik, havi 120 ezer forintot haza tud vinni" - árulja el Bagi Tímea, aki csapatával több mint 10 éve foglalkozik takarítással. "Az árakat előzetes helyszínfelmérés és beszélgetés után alakítjuk ki, hiszen az sem mindegy például, hogy mi vesszük-e a takarítószereket vagy az ügyfél. " A foglalkoztatással kapcsolatban azonban nem túl optimista: "Véleményem szerint a a takarítók túlnyomó többsége nincs bejelentve. Egyrészt nem lehet ellenőrizni a takarítókat. A magánházakba az APEH nem megy be, de még egy nagyáruházban sem lehet ellenőrizni, hogy az összes takarító be van-e jelentve, olyan sokan vannak. Másrészt óriási a konkurencia, nem lehet árat emelni, a bevételből pedig nem lehet egyszerre járulékot fizetni és megélni"

Hivatalosan munkanélküli

"Nem is szeretném, ha be lennék jelentve, rám szállna az APEH, ha kiderülne, hogy dolgozom, de nem fizetek semmit" - mondta egy takarítónő. "Így hivatalosan munkanélküli vagyok, fizetem a 4950 forint minimál TB-t és kész. Amit megkeresek, elég az életre, ennél többet nem is tudnék befizetni."

A január elseje óta érvényes szabályok szerint amennyiben a munkálvállaló minimálbérre, vagyis 73 500 forintra van bejelentve egy cégnél, 13 263 forint járulékot köteles maga után fizetni, vagyis csak 60 236 forint marad a zsebében. Ezen felül a munkáltatójának újabb 19 845 forint kiadása keletkezik a dolgozója után, a 27 százalékos munkaadói járulék miatt. Egyéni vállalkozóknál még rosszabb a helyzet, hiszen a hiszen a fennálló 32 340 forint járulékot saját magának kell megfizetnie, sőt még 17 százalékos szja is terheli a bevételeit.