Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mennyit keres valójában egy bébiszitter?

Vágólapra másolva!
Zsebpénz-kiegészítés vagy fő megélhetési forrás, egyszerű mellékállás vagy egész életre szóló hivatás is lehet a bébiszitterkedés. Ennek megfelelően rendkívül széles skálán mozoghat az összeg, amit egy bébiszitter megkereshet itthon. Fizetésmustra az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság érezhetően rányomta a bélyegét a bébiszitterek piacára is, a kereslet és a kínálat egészen eltávolodott egymástól. A hirdetési oldalak tele vannak munkát kereső bébiszitterek ajánlataival, aki viszont teheti, inkább egy rokonra, szomszédra bízza a gyermeket, ha este el akar menni, mint hogy bébiszittert fogadjon. A közvetítő cégek jó része szintén elérhetetlen vagy megszűnt, látható jeleként annak, hogy zsugorodik a piac.

"Nagyon régóta kint vannak a hirdetéseim az interneten, de a nyáron összesen háromszor, ha felhívtak" - kesergett az [origo]-nak egy egyetemista lány, aki zsebpénzt szeretne keresni a tanulmányai mellett. "Pedig beszélek angolul, akár a gyerekekkel is, vinném őket játszótérre, moziba, még házimunkát is végeznék, de legfeljebb egy-egy estés felvigyázások adódnak mostanában. Pedig régebben voltak állandó ügyfeleim, akikhez hetente többször is jártam" - tette hozzá.

Eltűntek a megrendelők

"Évek óta nyolcszáz forintot kérek egy órára, de manapság már ennyiért is csak nagyon kevesen bíznak meg. Pedig nemrég megkerestem havi 30-40, néha 60 ezer forintot is" - mondta érdeklődésünkre egy másik bébiszitter. "Nyáron állandó, többhetes munkáim is voltak, amikor bezárt az óvoda - azokra árengedményt is adtam. Idén azonban még így sem keresett senki."

"Egy éve nagyon eltávolodott egymástól a kereslet és a kínálat" - erősítette meg az [origo]-nak Szécsényi Violetta, a bel- és külföldre egyaránt közvetítő Au Pair Kft. ügyvezetője. Szerinte nagyon sok mindentől függ, mennyit keres egy bébiszitter: hány gyermekre kell vigyázni, kell-e velük idegen nyelven beszélni, vagy hogy van-e jogosítványa az illetőnek.

Órabér, havi bér

"Alkalmi munkaként általában 800-1500 forint az órabér a fővárosban. Órabért azonban csak az esetenként végzett munkára szoktak megállapítani, rendszeres megbízások esetén többnyire havi bérben állapodnak meg a felek. Egy két gyermekre, heti 40 órában vigyázó bébiszitter nagyjából 150 ezer forintot kereshet meg havonta - becsülte Szécsényi Violetta.

Aki komolyan szeretne a bébiszitterkedéssel foglalkozni, alaposan fel kell, hogy készüljön. A gyermekgyógyászat vagy a gyermekpszichológia alapjaival megismertető tanfolyamokra költött pénz alighanem megtérül, hiszen a sokat kereső, de elfoglalt szülők nem bízzák akárkire a gyermekük felügyeletét, különösen nem hosszú távon.

Az [origo] különböző szakmákban elérhető fizetésekről szóló sorozatának első részében a takarítónők fizetésével foglalkoztunk, utána pedig a taxisok kerültek sorra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről