Pezseg az álláspiac a londoni Cityben

Vágólapra másolva!
Feltűnő pezsgés tapasztalható a londoni City álláspiacán, az aggodalmas hangok ellenére, melyek szerint a gazdasági talpra állás még várat magára - tette közzé a Morgan McKinley állásközvetítő adatait a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Nyáron általában lelassul a felvételi folyamat, mivel a bankok döntéshozó kollégái az interjúszobák helyett a nyári pihenőhelyek felé veszik az irányt. Ennek ellenére a Morgan McKinley statisztikái szerint június 10-e és július 10-e között 7 százalékkal nőtt a London pénzügyi központjában, a Cityben működő pénzügyi vállalkozások által felvett munkatársak száma.

Az egy évvel ezelőtti számokhoz képest 71 százalékos volt a növekedés, sőt az álláslehetőségek száma a Lehman Brothers 2008-as összeomlása óta a második legmagasabb volt az említett időszakban. A City újjáéledése reményt adhat a munkaerőpiacnak, különösen azután, hogy a hitelválság csúcsán ezrével bocsátották el a dolgozóikat a bankok.

Nincs minden rendben

A négy legnagyobb munkaerő-közvetítő - a Hays, a Michael Page, a Robert Walters és az SThree egyhangúan állította, hogy leginkább a pénzügyi vonalon keresnek új kollégákat a bankok, főleg kockázatkezelés és szabályozási területekre, de kerestek könyvelőt, adó- és projektszakembert is a pénzügyi cégek.

Különösen azért bíztatóak a nyári statisztikák, mert a fogyasztói bizalom csökkenése, a kormányzat új, kemény szabályai és a recesszióba való visszasüllyedéstől való aggódás fényében félő volt, hogy az új munkalehetőségek száma a nulla felé fog tendálni.

Azt, hogy még sincs minden rendben, azt jól mutatja, hogy a Barclays befektetési banki ága, a Barclays Capital gyenge második negyedéves mutatói hatására több száz dolgozójától tervezik megválni, főleg adminisztratív és kisegítő szerepköröket érintenek az elbocsátások. A svájci Credit Suisse londoni irodája 75 munkatársának mondott fel.

Bizonytalan jövő

Andrew Evans, a Morgan McKinley ügyvezetője szerint a pénzügyi szolgáltató szektor jövője továbbra is bizonytalan. "A foglalkoztatás szintjének július elejéig történt emelkedése jól jelzi, hogy a cégek továbbra is bővíteni szeretnének, ugyanakkor az év végéig komoly fluktuációra számítunk a felvételek számában. Nagyon nehéz előre látni és bizonytalanok vagyunk abban, hogyan befolyásolják a nyári események a foglalkoztatási kedvet" - mondta a szakember.

Más szakemberek szerint a piac aktivitása inkább a munkahelyváltásoknak és nem annyira a született új állások magas számának köszönhető. A Morgan McKinley adatai szerint az átlagfizetés 3 százalékkal esett vissza júliusban az előző hónappal összehasonlítva.