Egyre nagyobb cégek mennek tönkre

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb cégek mennek tönkre, amit a felszámolás alá került cégek előző évi egyre magasabb átlagos árbevétele mutat - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Ez azt is jelenti, hogy egyre több munkahely szűnik meg - olvasható a közleményben.
Vágólapra másolva!

Októberben 1305 cég ellen indult felszámolási eljárás, szemben a szeptemberi 1409, és az augusztusi 566-tal szemben. Az év első tíz hónapjában a megindított felszámolási eljárások száma az előző év hasonló időszakához viszonyítva 31 százalékkal nőtt, és elérte a 12 318-at. Tavaly egész évben 11 515 volt a megkezdett felszámolási eljárások száma.

Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka a közleményben emlékeztetett arra, hogy a múlt év harmadik negyedévében már éreztette hatását a válság, ezért valamelyest csökkent a felszámolások növekedésének üteme. A stratégiai igazgató hozzáfűzte: "A válság még nem ért véget, és optimista becslések szerint is 2010 második-harmadik negyedévéig számolnunk kell vele".

A végelszámolásokat tekintve is igaz, hogy egyre nagyobb vállalkozások vállalják, hogy megszüntetik cégüket úgy, hogy a tartozásaikat fedezi a megszűnő cég vagyona. Október végéig 10.841 végelszámolást kezdeményeztek a tulajdonosok, míg tavaly egész évben 9.700-at. A közlemény megjegyzi, hogy a végelszámolások 20 százaléka az eljárás során felszámolásba fordul, azaz a cég vagyona nem elég a hitelezők kielégítéséhez.

Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma 2009 februárja óta folyamatosan csökken. Októberben mindössze 4500 új céget jegyeztek be, szemben a múlt év októberi 4900-zal. Az év első tíz hónapjában - éves összevesztésben - 40 600-ról 38 650-re csökkent az új bejegyzésű vállalkozások száma. A közleményben az Opten hangsúlyozza, hogy mindazok ellenére alapítanak kevesebb céget, hogy a egyre olcsóbb és egyszerűbb az alapítás. Ugyanakkor megjegyzik: ennek éppen ellenkezőjére lenne szükség, hiszen Magyarországon négyszer-ötször magasabb a társas vállalkozások száma a népességhez viszonyítva, mint a fejlett országokban.