Washingtoni ügyvéd dönt a topvezetők fizetéséről

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban kinevezték az állami tőkepótlást kapott cégek vezetőinek juttatásait meghatározó hivatalnokot. A választás Kenneth Feinbergre, egy ismert washingtoni ügyvédre esett.
Vágólapra másolva!

Az állami tőkejutattást kapott végek között olyan megavállaltok is vannak, mint például a Bank of America, a Citigroup, az AIG, a Chrysler, vagy épp a General Motors (GM).

A BBC értesülései szerint a kinevezés egy szélesebb intézkedéscsomag részét képezi, amelynek az a célja, hogy az adófizetők pénzéből megsegített vállalatoknél ne lehessen felháborítóan nagy fizetéseket kiosztani a menedzsereknek (a legnagyobb botrányt az AIG vezetőinek bónuszai okozták).

Timothy Geithner pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormányzat azon dolgozik, hogy a jövőben a részvényeseknek nagyobb beleszólása legyen a vezetői fizetések meghatározásába, ezek a döntések legyenek függetlenek az igazgatóságtól.

Feinberg nem konkrét összegekről dönt majd, hanem arra lesz lehetősége, hogy kidolgozza azokat a fizetési struktúrákat, amelyek alapján kialakulnak a vezetői fizetések.