Csábító hatású a rugalmas munka

Vágólapra másolva!
A magyar munkavállalók túlnyomó többsége megtapasztalta már a rugalmas munkavállalást és újra dolgozna a hagyományostól eltérő formában. A különféle típusok közül a leggyakoribb és legnépszerűbb a rugalmas munkaidő, a mobil és a részmunka. Némi meglepetésre a távmunkások a legelégedetlenebbek: 48 százalék nem kérne belőle újra - derül ki egy friss kutatásból, amelyet a rugalmas munkavállalást népszerűsítő Telework Budapest Konzorcium sajtóbeszélgetésén mutattak be.
Vágólapra másolva!

A 2000 fős reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a munkavállalók a hagyományostól eltérő formák közül leggyakrabban rugalmas munkaidőben (23,9 százalék) és határozott idejű munkaszerződéssel (18,6 százalék) dolgoztak eddig. Különösen népszerűnek mondható a rugalmas munkaidő, ugyanis az ebbe belekóstolók 80 százaléka újra tevékenykedne ilyen keretek között. Úgy tűnik, sokan nem szeretnek egész nap íróasztaluk mögött ülni, ugyanis a "változó helyszínről végzett" - röviden mobil - munka kedveltségi mutatója is közel 80 százalék. Magas a népszerűsége az otthonról végzett, nem számítógépes munkának. Igaz, kevesen próbálták ki (6 százalék).

A dolgozók felének nem jött be a távmunka

A felmérés érdekessége, hogy a válaszadók a rugalmas formák közül a távmunkát szeretik legkevésbé. Alig 4 százaléka tapasztalta meg ezt a munkaformát, közülük 48 százalék pedig inkább nem kér újra belőle. Ugyan a kutatás számaiból az okok nem olvashatók ki, vélhetően a gyakran hangoztatott negatívumok - a társas elszigetelődés, a csapat hiánya, a céges hierarchiában való nehezebb feljebb lépés - domborodnak ki és nem a pozitívumok (útiköltség megsprólása, hatékonyabb, kényelmesebb munka).

A rugalmas formákra leginkább nyitottak a 31-49 év közöttiek, a több gyermeket nevelők, a kisgyermekes anyukák, a munkanélküliek és a nyugdíj mellett dolgozók - derül ki az Információs és Trendkutató Központ kutatásából.

150 szakmát tesznek rugalmassá

A kilenc - főként szervezetfejlesztő és HR-tanácsadó - tagvállalatból álló Telework Budapest Konzorcium az Állami Foglalkoztatási Szolgálat rugalmas munkavállalást népszerűsítő tenderén nyert és vállalása szerint 2010 végéig részben uniós, részben magyar állami pénzből 3 ezer rugalmas munkahely létrejöttéhez járul hozzá. A www.rugalmas.hu oldalon elérhető ingyenes szolgáltatásaival főként a kis- és középvállalalkozásokra fókuszál. "Első körben 1400 kis- és középvállalkozással vesszük, vettük fel a kapcsolatot. Közülük 350 céggel kerül sor mélyebb együttműködésre. A nagyvállalatok közül pedig 30-ról készítenek teljes auditot a konzorcium tanácsadó tagjai" - mondja Budai Balázs a konzorcium vezetője, aki szerint a rugalmas formák felé nyitással hatékonyabb lesz a cég működése, csökken a betegállományban töltött napok száma, könnyebb a gyesen levő kismamák visszahozatala és megoldódhatnak a munkába járás nehézségei.

Ennek érdekében a projekt alatt egyebek mellett 150 rugalmasan vagy távmunkában végezhető szakma kialakításának módszertanát dolgozzák ki, amelyet tananyag formájában is elérhetővé tesznek.

A rugalmas (atipikus) munkavállalási formák elterjedtsége és kedveltsége (százalékos válaszok):

Munkaforma Végezte-e már?Ha igen, dolgozna-e így máskor? Válasz: IgenHa igen, dolgozna-e így máskor? Válasz: NemVálasz: Nem tudja
Rugalmas munkaidő23,980,417,4 2,1
Határozott idejű munkaszerződés18,664,731,0 4,3
Részmunkaidő 17,872,726,3 1,0
Munka változó helyszínről 14,477,620,0 2,4
Alkalmi munkavállalói kiskönyvvel11,670,528,7 0,8
Szezonális/alkalmi foglalkoztatás 8,060,932,3 6,8
Otthoni munka (nem számítógéppel) 6,493,3 6,7 0,0
Távmunka (számítógéppel) 3,9 50,148,4 1,5
Munkaerő-kölcsönzés 3,2 72,4 23,5 4,0
Forrás:

Karácsony Zoltán