Nemcsak a sportban hódít a coaching

Vágólapra másolva!
Coaching? Minek az? Nem akarok edzeni - reagált nemrégiben értetlenkedésében a fogalom hallatán egy felsővezető. Az idegenkedés egyre kevésbé jellemző. A coaching és annak művelője, a coach nem csupán a sport világához (itt a csapat edzőjét jelenti) kötődik: cégvezetők személyre szabott fejlesztését, pszichikai támogatását takarja. A coachok tapasztalattól függően óránként bruttó 30-100 ezer forintos óradíj fejében nyújtanak szolgáltatást. Bár sokan nyergelnének át a jól jövedelmező és divatos szakmára, nem mindenki alkalmas a feladatra.
Vágólapra másolva!

A coach feladata konzultáció a cég kulcsfontosságú vezetőivel. A coach emellett szakmai kompetenciát fejleszt, pszichés háttértámogatást nyújt a vezetőnek, akinek igyekszik útmutatást nyújtani a legjobb döntések meghozatalához. Probléma lehet az értekezletvezetés, a prezentáció, a munka-magánélet összehangolása, az egyes munkatársakkal való megfelelő bánásmód megtalálása, a tekintély fenntartása.

A vezető főnöke rendeli

"A coaching egy jól strukturált folyamat. Lehetőséget teremt arra, hogy a vezető megoldásközpontúan tudja szemlélni a problémáit. Egy-egy konzultáció során kicsit eltávolodva a problémától, más szemszögéből, madártávlatból nézhet ezekre: ebből a pozícióból máris könnyebb megtalálni a legjobb megoldást"- mutatott rá Galambos Ágnes, a Krauthammer Magyarország ügyvezetője. A szakember tapasztalatai szerint itthon jellemzően a "coacholandó" vezető főnöke rendeli meg a szolgáltatást. És bár a célszemély eleinte idegenkedik ettől, 70 százalékuk utólag pozitívan értékeli a coach közreműködését a problémamegoldásban.

500 feletti cég foglalkozik ezzel

Neves vállalatoknál, elegáns céges környezetben, komoly kapcsolati tőkével rendelkező vezetőkkel konzultálni és hosszabb távon is együttműködni - nem ritkán több tízezer forintos óradíj fejében természetesen sokaknak jelent vonzó perspektívát. A coach óradíja átlagosan 30 ezer forintról indul, ám a legjobbak akár 100 ezer forintot is elkérhetnek egy órányi konzultációért. Nem véletlen tehát, hogy ebben a szakmában is telítődőben a piac. Magyarországon a szakemberek becslései szerint jelenleg 500-600 közöttire is tehető a coaching szolgáltatásokat nyújtó cégek száma. A paletta meglehetősen széles: a kínálati piac a kis egyéni vagy néhány személyes vállalkozásoktól egészen a neves szolgáltató cégekig terjed.

Elbocsátott felsővezetők szívesen váltanak

Coach képzésre jellemzően a pályamódosítás igénye hozza el az embereket. A jelentkezők között sokan vannak az édesanyák, akik néhány év kihagyás után sem kívánnak elszakadni a versenyszférától - mégis a megszokottnál kötetlenebb időbeosztásra vágynak. A másik jellemző csoportot a válság által sújtott felsővezetők alkotják. Képzésük költségét rendszerint a tőlük épp megváló cég állja, mégpedig outplacement szolgáltatás keretében. A gesztusnak több oka is lehet: egyrészt nem szeretnék, ha az addig jó teljesítményt nyújtó vezető keserű szájízzel távozna a vállalattól. Másrészt nem kizárt, hogy az elbocsátott vezetőt a gazdasági helyzet normalizálódása után visszahívják a céghez - így a kibővített outplacement - szolgáltatás gesztusával már a későbbi sikeres együttműködést előlegezik meg. Gyakran képeztetik magukat coach-á a trénerek is. Egyrészt a piaci igényekre reagálnak, másrészt a tapasztalatok szerint a tréningeken tanultak alig 10-20 százaléka ültethető csak át hatékonyan a hétköznapokba. A coaching ezzel szemben 80-90 százalékos hatékonysággal ülteti át a gyakorlatba a tréningeken elsajátítottakat, az ott hallottak alaposabb feldolgozásával" - magyarázza Kurucz Balázs, a Business Coach Academia fejlesztési igazgatója.

Nem elég a papír

Persze nem lesz minden, coach végzettséget meglobogtatóból jó szakember. "Tekintettel a szakma népszerűségére, itt is egyre több az önjelölt. Holott coach-nak lenni életvezetés és stílus is igazából. A kurzus elvégzését tanúsító papír önmagában nem tesz senkit ilyen szakemberré. A szakmai hitelesség ugyanis nem ezen múlik. Véleményem szerint legalább tíz, versenyszférában eltöltött év után válhat valaki valóban jó coach-á"- fűzte hozzá Galambos Ágnes. A szakma megítélését tovább bonyolítja, hogy gyakorlatilag nincsen egységes szabványrendszer. Mindenki "hozott anyagból" dolgozik. Így főként saját szakterületéből emel be elemeket a coaching folyamatába.

Takács Gabriella