Kerékpárral munkába: amiért megéri

Vágólapra másolva!
Energikusabbak, frissebbek, jobban viselik a stresszt azok, akik tömegközlekedési eszköz vagy autó helyett biciklivel érkeznek a munkahelyre. Így vélekednek azok a dolgozók, akik már belekóstoltak a kerékpárral munkába járásba. Egyre több munkaadó felismeri ezt, és tárolóval, zuhanyzási lehetőséggel kerékpárosbaráttá alakítja a munkahelyet. Minisztériumi és civil kezdeményezésre idén is népszerűsítik a kerekezést: április 6-tól indul a "Bringázz a munkába" elnevezésű kampány. Ajándékot kap, aki május 8-ig legalább nyolcszor megy kerékpárral munkába.
Vágólapra másolva!

Szabó Anita, a gyógyszeriparban működő Novartis Hungaria Kft. értékesítési asszisztense két éve kapott rá a kerékpározás ízére. Áprilistól szeptemberig, hetente több alkalommal kerekezik be munkahelyére. A megérkezés után első útja a gyógyszeripari vállalat külön erre a célra kialakított zuhanyzójába vezet. Majd rendbe szedi magát és irány az iroda. "Újpestről jövök. Szerencsére a környéken jól kiépített a kerékpárút, így általában reggel fél 8-kor indulva bő háromnegyed óra alatt teszem meg az utat" - mondja.

Levezethető a feszültség munka után

Kezdetben kicsit tartott az ismeretlentől és idegenkedett a kerékpározástól, ám mostanra megszerette. "Számos előnye van a kerékpározásnak. Megnyugtat, nem kell tömegközlekedési eszközöket használni. Két keréken haladva egy kicsit egyedül lehetek, rendezhetem a gondolataimat munkába menet, hazafelé jövet pedig levezethetem a feszültséget" - magyarázza. A kerekezés főleg irodában, íróasztalnál dolgozóknak ajánlott. Anita úgy vette észre, ha biciklizéssel kezdi a napot, fizikailag és mentálisan is frissebben, jobb kedvvel kezd neki az aznapi feladatoknak és kevésbé fáradékony.

Anita olyan eredményesen "kampányolt" a kerékpár mellett, hogy több, szintén újpesti kollégáját is sikeresen átcsábította a BKV-ról. "Eleinte csodálkoztak az emberek, amikor biciklis bejárásomról meséltem. A forgalmas, balesetveszélyes utaktól valamint a légszennyezettségtől féltettek. Szerintem nincs miért aggódniuk: Újpesttől az irodáig van normális bicikliút és a biciklis futároknál kevesebb időt töltök az utcán" - teszi hozzá az értékesítési asszsiztens.

A szabadság érzését adja a kerékpár

Szintén a kerékpárral munkába járást részesíti előnyben Kovács Gábor, a Cardinal Számítástechnikai Kft. fejlesztője, aki 4 éve kerekezik be reggelente munkahelyére átlagosan 35 perc alatt. Igaz, helyenként hegymenetben teszi meg a 7-8 km-es utat. Mint mondja: ez jó megoldás a mozgáshiányos életmód ellensúlyozására. "Egy egész nap a számítógép mellett ülő embernek nem elég heti 1-2 futballedzés. A kerékpározás emellett szabadság- -és függetlenségérzetet is ad. Jó érzés önállóan útvonalat választani, kerülőúttal kiküszöbölni a forgalmi dugókat és a tömegnyomort a BKV járművein. Szerencsére a cég is beruházott a kerékpárosokba: így tusolót, kerékpár-tárolót és bicikliláncot is biztosít a dolgozók számára" - teszi hozzá.

Anita és Gábor példája nem számít egyedinek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban mintegy 440 ezren kerekeznek. Német Ders, a Bringázz a Munkába kampány projektvezetője szerint ezt a kört még lehetne bővíteni. "Legalább 1,7 millió ember munkahelye található a lakhelyéhez közel, biciklivel könnyen megközelíthető, 5 kilométeres körzeten belül."

Csökkenthető az utazási költség

A munkahely "kerékpárosbaráttá" alakítása már csak az egészséges, hatékonyabban teljesítő dolgozók miatt is jó befektetés "- jegyzi meg Treiber Miklós, a Novartis Hungária HR-igazgatója. A plusz helyiség - tároló, zuhanyzó - kialakítása néhány százezer forinttal növeli a költségeket. Ha 6-8 négyzetméteres tárolóhelyiséget bérel a cég, akkor pedig néhány tízezer forintos a plusz költség. A biciklivel járó dolgozók jelentős összegeket takaríthatnak meg. "Egy vadonatúj, a célnak tökéletesen megfelelő, jó minőségű kerékpár átlagosan 40-60 ezer forintért lehet megvásárolni, ugyanez használtan már 20 ezer forint körüli áron is elérhető. Eközben a kerékpárral dolgozni járónak nem kell benzinre és tömegközlekedésre pénzt költeniük (legfeljebb egy-egy esős nap esetén a napi vonaljegy összegét).

Takács Gabriella