A tíz legjobban kereső amerikai topmenedzser

Vágólapra másolva!
Mobilkommunikációs, informatikai és pénzügyi cégek vezető a legjobban kereső menedzserek az Egyesült Államokban. A CNN Money összeállításából kiderül, hogy a legjobban fizetett amerikai cégvezető a Motorola vezére, aki 104 millió dollár (23 milliárd forint) éves jövedelemre tett szert tavaly. Érdekesség, hogy az 5. helyen végzett, a gazdasági válságban megroggyant Citigroup feje idén 1 dollárban maximálja fizetését. A topkeresők éves jövedelmük jelentős részét nem az alapfizetésből, hanem bónuszokból és részvényopciókból szedik össze.
Vágólapra másolva!

1. Sanhay Jha, Motorola vezérigazgató - 104,5 millió dollár

A versenyszférában elérhető topjövedelmek listájának élén tavalyi összbevétele alapján a Motorola vezérigazgatója, Sanhjay Jha áll 104,5 millió dollárral. Az üzletember tekintélyes jövedelme a havi fix mellett bónuszokból és részvényopciók tevődik össze. Az indiai gyökerekkel rendelkező Sanhay Jha-t egyébként a főként mobilkommunikációs eszközeiről ismert Motorola tavaly augusztusban csábította át a konkurens Qualcolmtól, hogy átsegítse a hullámvölgyön az épp lejtmenetben lévő vállalatot. A cég azóta már túl van egy több hullámban zajló leépítés-sorozaton - eddig mindezt 40 ezer dolgozó állása bánja - és a közeljövőben a mobiltelefonok divíziójára kívánnak koncentrálni. A válság azonban a vezérigazgatók bérét sem hagyta érintetlenül: a csúcsvezetők a dolgozói bérek befagyasztása mellett saját jövedelmüket is 25 százalékkal tervezik csökkenteni az idén.

2. Larry Elison, Oracle vezérigazgató - 84,6 millió dollár

Szintén dobogós helyen végzett a csúcsjövedelmek listáján Larry Elison, az Oracle vállaltirányítási rendszereket gyártó világcég alapító-vezérigazgatója. Elison 1 millió dolláros jövedelme mellett bónuszokból, mellékjövedelmeiből és különböző tőzsdei műveletekből további 84 millió dollárt kasszírozott 2008-ban.

3. Robert Iger, Walt Disney - vezérigazgató - 51,1 millió dollár

A sikerlista szerint a rajzfilm-birodalom fejének sincsenek kenyérgondjai. Iger 2008-ban mintegy 51,1 millió dollárt keresett - a tekintélyes summa több mint fele részvényopció gyümölcse. A cégvezér 2005-ben alakította át az üzleti struktúrát, a Pixar Films bekebelezésével. A vállalat ennek ellenére megsínylette a gazdasági visszaesést - részvényeik az elmúlt 6 év tapasztalatai alapján most állnak a legrosszabbul.

4. Kenneth Chenault, American Express - 42,8 millió dollár

Igaz, a dobogós helyről leszorult, mégsem panaszkodhat az American Express feje, ugyanis Chenault 2008-ban 42,8 millió dollárt keresett. 1,3 millió dolláros havi jövedelmét további 41,5 millió dollárral gyarapította bónuszokból, részvényekből. Az Amex igazi fénykorát a kilencvenes évek közepén élte, most nehezebb idők járnak. A válság miatt a pénzügyi cég hitelkártya-tulajdonos ügyfeleinek 10 százaléka morzsolódott le 2008 utolsó negyedévében.

5. Vikram Pandit, Citigroup vezérigazgató - 38,2 millió dollár

Ötödik a jól kereső cégvezérek listáján a Citigroup feje, Vikram Pandit. Tavaly 38,2 millió dollárt keresett - 958 ezer dolláros jövedelmét részvényekkel egészítette ki 38 millió dollárra. Pandit nemrégiben bejelentette: tervei szerint a pénzügyi válság hatására megroggyant cég élén fizetését a jövőben 1 dollárban maximálja, és bónuszokat sem kíván felvenni.

6. Mark Hurd, Hewlett-Packard- 34 millió dollár

Mark Hurd tavaly 34 millió dollárt keresett: ebből az összegből éves jövedelme 1,5 milliót tett ki, jövedelmének többi része 24 millió dollárnyi bónuszból, 8 millió dollárnyi részvényopcióból tevődik össze. Hurd bónusza mindenesetre jelentősnek mondható: az Equilar kutató cég 200 cégvezetőt vizsgáló felmérése szerint a cég feje a hazavihető bónuszok listájának élén végzett.

7. Jack Fusco, CALPINE vezérigazgató - 32 millió dollár

Jack Fusco, az energiaipari szektorban érdekelt Calpine feje 32 millió dolláros évi jövedelemmel büszkélkedhet.

8. Rupert Murdoch, News Corp - 30,1 millió dollár

Bár a legjobban fizetettek listáján mindössze a nyolcadik a News Corp. médiavállalat feje, Rupert Murdoch - ugyanakkor még így is belefér az évi 30 millió dollárnál magasabb jövedelemmel rendelkezők klubjába. A többiekkel ellentétben az ő éves összjövedelmének oroszlánrészét 8,1 millió dolláros alapfizetése adja bónusz nélkül. Bónuszokkal mellékjövedelmekkel és tőzsdézéssel további 22,2 millió dollár állt a házhoz tavaly.

9. David Cote, Honeywell International - 28,7 millió dollár

Nem panaszkodhat jövedelmére David Cote, az alternatív energiaforrások - így a napenergia - hasznosítására specializálódott Honeywell International vezetője sem. 2008-ban például közel 29 millió dollárt keresett.

10. AG Lafley, Procter & Gamble - 25,6 millió dollár

Tisztes jövedelmet tudhat magáénak A.G. Lafley, a leginkább tisztítószereiről és kozmetikumairól ismert Procter & Gamble vezetője. Lafley 1,7 millió dolláros éves jövedelme mellett még további 4,6 millió dollár bónuszt és 344 ezer dollár mellékjövedelmet tudhat magáénak. Tőzsdei részvények révén19 millióval gyarapodott éves jövedelme. Igaz a válság náluk is érezteti a hatását a csökkenő fogyasztás miatt...

Takács Gabriella