A vezető bizalma szárnyakat ad a munkatársaknak

Vágólapra másolva!
Amit tapasztalatból a legtöbb vezető eddig is tudott, azt most a Harvard Egyetem tudományos kutatása is alátámasztja. Azokon a munkahelyeken nagyobb a termelékenység, ahol a vezető bízik a munkatársakban, a csapattagok szimpatizálnak egymással és tudják munkájuk pontos célját.
Vágólapra másolva!

A viselkedéstudományi kutatás az emberi kapcsolatok elsődlegességére hívja fel a figyelmet. Ugyan a munkahelyen fontos az egészséges versenyszellem és az anyagi elismerés, de a bizalom és az emberi kapcsolatok minősége még ennél is lényegesebb. Ha a vezető bízik beosztottjaiban, ha a munkatársak szimpatikusak egymásnak, már nagyobb elánnal dolgozik a csapat. Harmadik tényezőként a munka céljának és értelmének meghatározását emeli ki a kutatás. Ha ezek az összetevők megvannak, kialakul a céghez való kötődés, ami minden munkaadó vágya.

Nem szeretik a mindentudó főnököt

A Harvard kutatása rámutat, a munkatársak olyan főnököt szeretnek maguk mellett, aki magabiztos, hiteles, rugalmas, nem tartja tévedhetetlennek magát, hanem hajlandó elismerni hibáit is. A felmérést végzők felhívják a vezetők figyelmét a munkatársakkal való foglalkozás fontosságára, ami alatt nem kell órákig tartó beszélgetéseket érteni. A hogylétről érdeklődés, egy-egy elismerő gesztus, az együttérzés kifejezése egy-két perc alatt csodákat tehet.