Vezetői fizetésekben elhúztak a lengyelek és a románok

Vágólapra másolva!
Nemzetközi összehasonlításban nem nevezhető kiemelkedőnek a hazai vállalatvezetők fizetésének vásárlóértéke. A hazai menedzsereknél a lengyelek és a románok is többet keresnek - derül ki a Hay Group tegnap közzétett, 49 országra kiterjedő felméréséből.
Vágólapra másolva!

A politikai, a gazdasági kockázat, a közszolgáltatások színvonala jelentősen meghatározza a vállalatvezetők fizetését, nyilatkozta a Népszabadságnak egy nemzetközi felmérés kapcsán a Hay Group tanácsadó cég magyarországi képviselője. Többek között ezzel magyarázható, hogy vezetői fizetésekről készített kutatásukban a szaúd-arábiai, az egyesült emirátusokbeli, az orosz, a török és az ukrán menedzserek fizetése ér a legtöbbet vásárlóerőben. Magyarországot e tekintetben a lengyelek és a románok is lehagyják. Előbbi országban évi 37 ezer, utóbbiban 24 ezer dollárral többet keresnek a vezetők.

Nyugaton drágább az élet, kevesebbet ér a kereset

A vezetői keresetek vásárlóértéke a lista 19. helyén álló Németországban évi 30 ezer dollárral haladja meg az itthon jellemző átlagos jövedelmet, az Egyesült Államokban, Hollandiában dolgozó menedzsereké pedig alig több mint 10 ezer dollárral. A skandináv államokban viszont évi 14-15 ezer dollárral elmaradnak a keresetek a hazaiaktól, az Egyesült Királyságban pedig ötezerrel. Hogy miért baktatnak a nyugati országok a lista végén? A Hay Group szakértője szerint részben a közszolgáltatások magas színvonalával magyarázza a jelenséget. Míg a svédeknél a közoktatás és az egészségügy olyan magas színvonalú, hogy nem kell költeni magániskolára vagy magánbiztosításra, addig Kelet-Európában vagy Ázsiában ez a menedzserfizetésekben is megjelenik. Másrészt a vásárlóerőt a helyi áruk és szolgáltatások árszínvonala is meghatározza, ami Nyugat-Európában jóval magasabb mint keleten.