Sokat költenek dolgozóikra a legjobb munkahelyek

Vágólapra másolva!
A közelmúltban hirdetett eredményt a Hewitt tanácsadó cég kelet-közép-európai Legjobb munkahely versenyében. A régió legvonzóbb munkaadói közé három magyarországi cég is bekerült. Annak jártunk utána, milyen ismérvei vannak egy jó munkahelynek, mitől érzik magukat jól az ott dolgozók.
Vágólapra másolva!

A kutatás során 10 közép-kelet-európai ország - köztük Magyarország - 504 vállalatának mintegy 90 ezer dolgozóját kérdezték meg arról, mennyire elégedettek jelenlegi munkahelyükkel. A hazai vállalatok közül 3 cég, a Pannonpower Holding Zrt., A Microsoft Magyarország Kft. és a Mapei Kft. is a dobogón végzett.

Kifogástalan munkakörnyezet

Mint megtudtuk, a vállalatok mindegyikénél korszerű és kifogástalan munkakörnyezet fogadja a dolgozókat, a munkához szükséges tárgyi eszközök hiánytalanul biztosítottak. "Két éve döntöttünk úgy, hogy az elavult számítógépeket újakra cseréljük, és gyakorlatilag mindent felújítottunk az irodában, amelyet az ergonómiai szabályok szerint rendeztünk be. Így a dolgozók komfortérzete jelentősen javult, és ez is hozzájárult első helyezésünkhöz" - mondta el Somosi László, az energiatermelés- és szolgáltatás területén tevékenykedő pécsi Pannonpower Holding Zrt. ügyvezetője.

Ám természetesen mindez nem lenne elegendő ahhoz, hogy egy munkahely a legjobbak közé kerülhessen. Ehhez egy jól működő teljesítményértékelési rendszer is szükséges - értettek egyet a megkérdezettek.

Év végi teljesítményértékelés, képzések

A jó munkakörnyezet még nem minden. Fontos eleme a munkavállalók elégedettségének és biztonságérzetének egy jól működő teljesítményértékelő rendszer, a folyamatos visszajelzések.
"Az év végén minden dolgozóval leülünk, és egy megbeszélés keretében értékeljük addigi teljesítményüket. Ekkor vesszük számba, mely feladatok voltak azok, amelyeket kiválóan teljesített, illetve melyeket oldhatott volna meg másként. Emellett meghatározzuk a jövő évi célkitűzéseket, elvárásokat, kiválasztjuk az ezek eléréséhez szükséges képzéseket" - avatott be Simon László.

Egyik cég sem garasoskodik, ha a képzésekről van szó, sőt. A Microsoft például személyenként átlagosan 750 ezer forintot költ évente tréningekre. "Munkatársaink évi 20-25 munkanapot töltenek el külső és belső technikai és képességfejlesztő tréningeken" - árulta el Debreczeni Eszter, a cég HR-vezetője.

Az építőiparban tevékenykedő Mapeinél szintén számos tréningtípuson vehetnek részt a munkatársak. "Értékesítőinket folyamatosan képezzük értékesítői tréningeken, vezetőink számára szervezetfejlesztő, motivációs tréningeket biztosítunk, az egyéb pozícióban lévő kollégák pedig munkájuk hatékonyabb végzéséhez illetve nyelvtudásuk bővítéséhez kapnak segítséget", mondta Molnár Mónika HR vezető.

Növeli a cég iránti lojalitást, ha karrierlehetőséget biztosít. Különösen nagy a varázsa, ha külföldi előrelépést is felkínálnak. "A jól teljesítők számára mind a magyarországi, mind a hazánkon kívüli leányvállalatoknál adódnak lehetőségek. Számos munkatársunk kapott regionális vezetői pozíciót" - tájékoztatott Debreczeni Eszter. Vityi Péter, a Microsoft magyarországi ügyvezetője éppen a közelmúltban kapott régiós felsővezetői pozíciót.

Cafeteria, otthoni iroda

Persze mindez mit sem érne megfelelő juttatási rendszer nélkül. Bár a bérekről nem kaptunk pontos tájékoztatást, a béren kívüli juttatásokról viszont igen. Ez alapján nem meglepő, hogy jól érzik magukat a vállalatuknál a munkatársak.

A Microsoft például minden kollégájának biztosítja az otthoni munkavégzés feltételeit, emellett üdülési csekket, ebédjegyet, életbiztosítást ad. A Pannonpower cafeteria rendszert alkalmaz, a választható juttatások értéke 1,5 havi bérnek megfelelő összeg. A Mapei ebédet, beiskolázási támogatást és ingyen sportolási lehetőséget biztosít dolgozóinak.

A cégek a fentiek mellett fontosnak tartották elmondani: kiemelkedő helyezésükhöz nagyban hozzájárulhatott, a munkavégzés szabadsága, a kreativitás ösztönzése. "A dolgozók kibontakoztathatják képességeiket, hiszen - bár a feladat adott - az azonban rájuk van bízva, hogyan oldják meg. Így számos feladatkört, így például a HR-t is saját személyiségére formálhatja a munkavállaló, ezáltal még inkább sajátjának érezheti" - magyarázta Molnár Mónika.

Oroszi Babett