Leépítések: vezetői forgatókönyv, buktatók kerülése

Vágólapra másolva!
Az inkorrekt elbocsátások a cégnél maradó dolgozók motivációját jelentősen csökkentik - derült ki a Jénai és a Hannoveri Egyetem közösen publikált felméréséből. Miként kerülhetik ezt el a vezetők? Hogyan lehet okosan leépíteni a maradók motivációjának megőrzésével?
Vágólapra másolva!

Egy leépítés nemcsak az elbocsátott dolgozók számára kellemetlen. Egy nagyobb létszámú elbocsátás után a cégnél maradó munkatársak élete sem nevezhető leányálomnak. Jövőjüket bizonytalannak érzik, munkakedvük és elkötelezettségük nagyban csökken. Mindez azonban megfelelő kommunikációval és humánus intézkedésekkel elkerülhető.

A vezetőn múlik a későbbi hangulat

"Szinte csak a vezetőkön múlik, hogy az elbocsátások után milyen hangulat lesz a cégnél: a dolgozók az iroda kiürülése után is lelkesen végzik-e majd el feladataikat, vagy épp ellenkezőleg: kedvtelenül, a minél hamarabbi váltáson gondolkodva" - mondta el Lipcsei András, a Dr Pendl & Dr. Piswanger Vezetői Tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Az elküldés módja a maradókat is befolyásolja

A leépítéseket tanácsos a lehető leghumánusabb módon végrehajtani. "Ideális, ha az elbocsátásokról nem a munkaszerződések felbontása előtt két nappal tájékoztatják a dolgozókat, hanem hagynak elegendő időt számukra az álláskereséshez. A vállalat megítélését nagyban javíthatja emellett, ha elhelyezkedésük segítésére megbíznak egy outplacement-tel foglalkozó céget" - állítja Lipcsei András.

Meg kell nyugtatni a maradókat

"A dolgozók többsége azonnal álláskeresésbe kezd, amint meghallja a leépítés hírét" - figyelmeztet a szakember. "Mivel így értékes munkatársakat veszíthet el a cég, ezért tanácsos a bejelentést követően azonnal biztosítani a cégnél maradókat arról: az ő helyük biztos, rájuk a jövőben is számít a cég. Érdemes tájékoztatni őket a hosszú távú tervekről, célokról, illetve arról: a vezetőség mit fog tenni annak érdekében, hogy a csökkentett létszám ellenére is versenyképes maradjanak" - tette hozzá a szakember.

Bejelentés őszintén a csapat előtt

"A bejelentésre, illetve a helyzet felvázolására egyébként ajánlott összehívni az egész csapatot - azokat, akikre elbocsátás vár és azokat is, akik maradnak. A megbeszélésen tanácsos részletesen feltárni számukra a leépítéshez vezető okokat. Pozitívabban állnak ugyanis a helyzethez, ha meggyőződnek arról: kollégáik nem egy hirtelen, meggondolatlan döntés eredményeként veszítették el állásukat. Ezek a lépések nagy segítségükre lehetnek az értékes, de a tömeges elbocsátás láttán megriadó munkavállalói réteg megtartásában, megnyugtatásában - mondta el.

Külső, piaci okok: elfogadják a dolgozók

A német kutatás szerint a dolgozók akkor ítélik igazságosabbnak a leépítést, ha az az általános piaci helyzet romlására vezethető vissza. Sokkal rosszabb a vélemény, ha hatékonyság-, termelékenységnövelés áll a háttérben vagy éppen a megcélzott profitot a bérköltségek csökkentéséből akarják kigazdálkodni. A menedzsment megítélése pedig akkor a lehető legnegatívabb, ha az elbocsátásokkal párhuzamosan a vezetés fizetésemelést, prémiumot vagy új autókat kap - derül ki a felmérésből.

Tippek:

- A dolgozók tájékoztatása időben
- A cégnél maradók megnyugtatása
- Érvelés a leépítés szükségessége mellett, okok feltárása
- A jövőbeli tervek ismertetése
- Anyagi keret esetén a humánus elbocsátás (outplacement) nyújtása a távozóknak

Oroszi Babett