Leépítés a munkahelyen: így élik meg a maradók

Vágólapra másolva!
Az inkorrekt elbocsátások a cégnél maradó dolgozók motivációját jelentősen csökkentik. A dolgozók legfőbb szempontja a leépítéseknél az igazságosság. Passzív ellenállást indíthat el az emberekben, ha a kirúgásokkal párhuzamosan a menedzserek fizetésemelést vagy új autót kapnak. Ez derül ki a Jénai és a Hannoveri Egyetem közösen publikált felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kutatók több mint 3 ezer alkalmazott körében végeztek felmérést. Túlnyomó részük már megélt munkahelyén leépítési hullámot.
A válaszok alapján a dolgozói megítélésnél az igazságosság kérdése áll a középpontban. Nagyon negatív a cég menedzsment megítélése, ha az elbocsátásokkal párhuzamosan a vezetés fizetésemelést, prémiumot vagy új autókat kap. Ezzel szemben nem csökkenti jelentősen a munkakedvet és az elköteleződést, ha a vezetés jól, hihetően kommunikálva minden megpróbál a leépítések elkerülésére illetve távozóknak nagyvonalú végkielégítést ad.

Piaci viszonyok romlása: elfogadható szempont

Igazságosabbnak ítélik a dolgozók a leépítést akkor, amikor az általános piaci helyzet romlására vezethető vissza az intézkedés. Sokkal rosszabb a vélemény, ha hatékonyság-, termelékenységnövelés áll a háttérben vagy éppen a megcélzott profitot a bérköltségek csökkentéséből akarják kigazdálkodni.
A kutatás szerint a leépítés elsősorban a csapatszellemre és az együttműködésre van rossz hatással. A megkérdezettek egyharmada szerint a leépítések után romlott a kooperáció, 40 százalék szerint a cég és a munka iránti elkötelezettség lazult, a lelkesedés csökkent.