Segítség, ki akarnak nevezni! - tanácsok leendő vezetőknek

Vágólapra másolva!
A munkahelyen huzamosabb ideig jól teljesítőknél könnyen előfordulhat, hogy előléptetést ajánlanak. Ha nem éri a dolgozót váratlanul a felkérés, akkor sem árt óvatosnak lenni. Vezetői tanácsadót kérdeztünk arról, mit tanácsos átgondolni egy kinevezés elfogadása előtt.
Vágólapra másolva!

Az ilyen esetekben az egyik legnagyobb hiba, ha a dolgozó azonnal, gondolkodási időt sem kérve rábólint az előléptetésre. Még akkor sem, ha esetleg már hónapok óta erre vár - mondja Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezetője igazgatója.

Gondolkodási idő: legalább egy nap

"Ajánlott legalább egy nap gondolkodási időt kérni. Érdemes végiggondolni, rendelkezik-e a pozíció betöltéséhez szükséges szakmai és vezető ismeretekkel, az előléptetéssel járó változásokhoz tud-e majd alkalmazkodni - például kevesebb szabadidő, több stressz; meg tud-e majd birkózni a rá háruló felelőséggel. Emellett érdemes számba vennie azt is, a változások mennyire borítják fel az életét, és mérlegelnie: valóban megéri-e" - sorolta az ügyvezető igazgató.

Tanácsos tisztázni a részleteket

"Amennyiben el kívánja fogadni a kinevezést, kérjen időpontot a vezetőitől. Ezen a beszélgetésen, nem árt tájékozódnia a kompenzáció mellett a leendő csapata összetételéről. Ha ugyanis olyan kollégák vezetésével bízzák meg, akikkel különböző okok miatt nem tud együttdolgozni, várhatóan az elvárt eredményeket sem sikerül elérnie. Érdemes a hosszú távú célokat is tisztáznia a vezetőkkel, illetve azt, hogy ezek teljesítéséhez milyen eszközök állnak majd rendelkezésére. A végleges döntés előtt gondolja át: ezen eszközök ténylegesen elegendőek lesznek-e a tervek megvalósításához" - teszi hozzá Lipcsei András.

Lehet nemet mondani alapos indoklással

"Ha úgy véli: az elmondottak nem győzték meg, nyugodtan mondhat nemet. Bár várhatóan nem veszik majd jó néven az elutasítást, ugyanakkor, ha megfelelően érvel, akkor komolyabb akadály - és negatív visszhang - nélkül folytathatja tovább a munkát eddig betöltött munkakörében. Nem árt tudni azonban, hogy maximum kétszer lehet elutasítani az előléptetéssel kapcsolatos ajánlatokat. A tapasztalatok szerint ugyanis harmadszorra már nem kérik fel a dolgozót magasabb pozíció betöltésére" - mondja Lipcsei András.

Tanulni az elődök hibáiból

Az első munkaheteket ajánlatos részletes tájékozódással tölteni. A legfontosabb a múlt vizsgálata: érdemes áttekinteni az előd által meghozott döntéseket, tanulni hibáiból. "Sokan azonnal mindent megváltoztatnak, még azt is, ami egyébként jól működött. Ez kivételes esetben eredményre vezethet, viszont általában azok a vezetők lesznek sikeresek, akik ehelyett felmérik: mi az, amin valóban változtatni kell", magyarázza Lipcsei András.

Jó indítás a kollégák véleményének kikérése

Jó indítás, ha az új főnök kikéri a kollégák véleményét: "Mi szükséges ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak együttdolgozni a jövőben?" - hangozhat a kérdés. Tanácsos minden munkatárssal külön leülni és elbeszélgetni.
Akkor különösen fontos a kollégákkal való egyeztetés, ha most jött létre ez a vezetői pozíció. A vélemények meghallgatása ugyanis sok esetben nagy segítség lehet egy teljesen új stratégia kialakításához - véli Lipcsei András.

Oroszi Babett