Extrém tréningek - játszva építik a csapatszellemet

Vágólapra másolva!
A hatékonyságnövelés érdekében a cégek egyre újszerűbb tréningek keretében fejleszthetik együttműködési készségüket. Már nem számít meghökkentőnek, ha csúcsvezetők közös legózáson elemzik a hosszú távú céges stratégiákat, improvizatív színházzal fejlesztik a problémamegoldó képességet. Esetleg céges indulót komponálnak.
Vágólapra másolva!

A nem mindennapos tréningek közé tartozik a kommunikációs tréningek és az improvizatív színház összeházasításából létrejött szervezetszínház, ami színpadi szerepléssel szoktatja a résztvevőket a stresszes döntéshozatali helyzetek leküzdéséhez. Az interaktív színházi tréning során a spontán problémamegoldásra törekednek a résztvevők. A csapat rendszerint két részre oszlik: a résztvevők egyik fele az álmában látott fiktív helyzetekről, történetekről számol be. A csoport másik felének pedig meg kell jelenítenie a hallottakat. A csapat így különböző helyzetekben próbálhatja ki és bővítheti spontán probléma megoldási repertoárját, mindehhez felhasználva az improvizatív színjátszás eszköztárát. A közös munka kiértékeléséből pedig mindenki tanul.

Improvizációs tréning: küzdjük le a problémákat

Parádi József, a Szervezetszínház ügyvezetője arról számolt be: a módszert a tengerentúlon és Nyugat-Európában évek óta sikeresen alkalmazzák. A cél: topmenedzserek felkészítése spontán helyzetek és a váratlan döntési szituációk kezelésére. "Az improvizációs tréning gyógyír lehet a mindennapi problémák leküzdése során is" - teszi hozzá Parádi József. A szervezetszínház-trénereinek skálája is színes. Az ügyvezető igazgató eredeti végzettsége pszichiáter, van köztük színész és saját szakterületén MBA diplomával büszkélkedő szakember is.

A kreatív kórustréningből céges himnusz is lehet

A Szervezetszínház emellett kreatív kórustréningeket is szervez. A produkció lényege: a céges csapatok tagjai ütős hangszereken improvizálva találhatják meg a közös hangot, bontakoztathatják ki képességeiket. A cél, hogy az együtt doboló céges csapat közösen szüretelje le munkájának gyümölcsét, ráérezzen az együttműködés ízére. Az örömzenéléshez a zenei végzettség nem előfeltétel. A kellően ötletes dolgozók a tréningen megkomponálhatják munkahelyi indulóikat, amely a workshop végén önálló hanghordozóban ölt testet.