Nőnapra nőknek: tippek a vezetői viselkedéshez

Vágólapra másolva!
Nőként eljutni a vezetői székig nem könnyű, de megtartani a pozíciót, és kivívni a kollégák tiszteletét sem egy egyszerű feladat. A hölgy kollégák általában féltékenyek, a férfiak pedig nehezen fogadják el, hogy egy nő irányítja őket. Összeállításunkból kiderül, hogy egy nő hogyan elérheti el, hogy a kollégák teljes értékű vezetőként tekintsenek rá.
Vágólapra másolva!

Sokszor találkozunk női főnökökkel, akik férfiasan és keményen viselkednek, ellentmondást nem tűrően osztják ki a feladatokat - mosolyt is csak ritkán látni az arcukon. Így próbálják elérni, hogy komolyan vegyék és tiszteljék őket, azt hiszik, csak így sikerülhet. Pedig ezzel épp az ellenkezőjét érik el.

"Természetesen egy nő, férfitársaihoz hasonlóan vezetőként legyen következetes és határozott. Ugyanakkor maradjon nő, ne nyomja el magában az érzelmeket és a nőiséget, mert úgy csak hiteltelenné válik a kollégák szemében. Azzal, hogy férfiként viselkedik, nem fogja kivívni a tiszteletüket - sokkal inkább eltaszítja őket. Persze az sem jó, ha túl érzelgős, érzékenykedő. Az alkalmazottak ugyanis nem néznek fel egy nyafogós nőre" - figyelmeztet Kiss Gabriella, az "Aim To Please" Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetője.

Tárgyaláson mutatni a keménységet

"Ahhoz, hogy egy nőt jó vezetőnek tartsanak, meg kell találnia az egyensúlyt a két véglet között. Érző lényként kell viselkednie, viszont - ha a helyzet azt követeli meg - tudnia kell határozottan fellépni. Ha például egy üzleti partnerrel tárgyal, legyen férfias, mutassa meg neki, hogy tud olyan kemény - sőt, keményebb - lenni, mint egy férfi. De a munkatársakkal való kommunikáció során inkább a kedvességét használja" - tette hozzá Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója.

Az empátia a kulcs

Számos felmérés bizonyítja, hogy a dolgozók kezeléséhez egy női vezető sokkal jobban ért, mint férfitársai: míg ugyanis a férfi főnökök többsége csak eldarálni tudja a problémákat és a következményeket, addig egy nő képes átérezni is a helyzetet, és a probléma mélyére látni.

A női vezetőknek a sikerhez ajánlott kihasználniuk e képességet, és megértően szükséges kezelniük a problémákat. "Ha kéréssel fordulnak hozzá, legyen empatikus, ugyanakkor maradjon racionális. A kizárólag az érzelmei által irányított vezetőt a kollégák komolytalannak tartják, alkalmatlannak a pozícióra. Ezért döntéseit ajánlott minden esetben a szervezet érdekeivel összhangban meghoznia, viszont ezzel párhuzamosan a lehetőségekhez mérten tanácsos a dolgozók problémáit is figyelembe vennie. Ha például egy alkalmazott folyamatosan elkésik, hívja be magához, de a következmények ismertetését megelőzően kérdezzen rá a késések okára, és hallgassa meg a magyarázatát. Ezután beszélhet arról, hogy ez a viselkedés milyen érzéseket kelt benne, mint vezetőben. Majd vázolja fel, mi fog történni, ha továbbra is pontatlanul érkezik meg" - ad tippet Juhász Tibor, a Wifi Hungária Oktató és Továbbképző Intézet vezetési tréningekkel foglalkozó tanácsadója.