Referenciavizsgálat: amikor a volt főnökünket kérdezik

Vágólapra másolva!
Bevett gyakorlat vezetői kiválasztásnál a referenciakérés, amikor a fejvadász telefonon vagy írásban véleményt kér a jelölt korábbi főnökétől, kollégájától. Fontos szabály: a pályázó ajánl "interjúalanyt" A módszert a fejvadászok hatékonynak mondják. Két-három véleményből már le tudja vonni a következtetést, milyen szakember a jelölt és mennyire tud majd együttdolgozni a leendő munkatársakkal.
Vágólapra másolva!

"A referenciakérés bevett gyakorlat szinte minden esetben a közép- és felsővezetői pozíció betöltésénél. A referenciák kérésénél azonban nem a kontroll, az ellenőrzés a cél, hanem a a jelöltről szeretnénk pontos összképet kialakítani" mondja Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt üzletfejlesztésért felelős partnere. "A tapasztalatok szerint három referenciaadó személy véleményével még hitelesebb képet lehet kialakítani a jelöltekről." - teszi hozzá a szakértő.

A referenciaszemélyt a pályázó ajánlja

"A referenciákat mindig telefonon kérjük a közép -vagy felsővezetői beosztásra pályázóról. Olyan személyekkel beszélünk, akiket a jelölt maga ajánl a számunkra. Egy optimálisan 10 perces beszélgetés bőven elegendő a pályázó jobb megismerésére" - mondja Lukács Zsolt (képünkön), hozzátéve: A beszélgetés mindig két részből tevődik össze. Egyrészt szóba kerül a pályázó szakmai tudása, tapasztalatai, produktivitása, másrészt a pályázó személyisége, stílusa, vezetői képességei."

Három véleményből már összeáll a kép

"A módszer azért hatékony, mert három különböző szakember - volt főnök, kolléga vagy éppen ügyfél - véleményéből fontos következtetéseket tudunk levonni. A pályázók előző munkáltatói vagy ügyfelei többnyire komoly presztízzsel bíró szakemberek vagy cégek., a referenciaadás egyben szakmai vélemény, egyfajta állásfoglalás.

"Általános szabály: a referenciaanyagban szigorúan csak azokra a megállapításokra, tényekre szorítkozunk, amelyek a munkaviszonyra vonatkoznak. Nem eshet szó a pályázó családi hátteréről és viszonyairól, vallási hovatartozásáról és egyéb nem a munkaviszonyt érintő személyes kérdésről. Megkérdezzük például: Mennyire tűri jól a jelölt a stresszes helyzeteket? Hogyan teljesít az idő nyomása alatt? Fontos szempont, hogy kollégái szerettek-e vele együttdolgozni? Szintén nem elhanyagolható szempont: hogyan tudott együttműködni a többiekkel" -mondja Lukács Zsolt.

A rosszindulat kizárt?

Negatív tapasztalatról nem is tudunk beszámolni: gyakorlatban nem fordult elő, hogy a jelölteket a referátorok rossz színben tüntették volna fel a pályázót" - összegzi a referenciák kéréséről eddigi tapasztalatait Lukács Zsolt.

Azért tanácsos olyan ex-kollégát megadni, akitől nem haragban váltunk el - ezt már mi tesszük hozzá...

Takács Gabriella