Nagy a szakadék a főnök megítélésében

Vágólapra másolva!
Jelentős különbségek figyelhetőek meg, hogyan látják a vezetők és a munkatársak a cégen belüli folyamatokat - derül ki egy amerikai felmérésből, amit magyar adatok is alátámasztanak. A túl nagy differencia elégedetlenséget, nagy fluktuációt okozhat. Magyarországon a munkavállalók 38 százaléka gondolja azt, a vezető jól irányítja a céget, 17 százalék szerint egyáltalán nem.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai felmérésben a kutatók ugyanarról kérdezték a főnököket és a beosztottakat, a válaszok pedig sokszor köszönő viszonyban sem álltak egymással.
A munkaadók csupán 49 százaléka tartotta a pénbeli kompenzációt lényegesnek a munkatárs-megtartásban, a dolgozóknak viszont 69 százaléka.
A dolgozók 60 százaléka a rugalmas munkaidőt a maradás nagyon fontos faktoraként jellemezte, míg a munkaadóknak csupán 35 százaléka látta ezt.

Amerikában 40 százalék nem kötődik a céghez

Átlagban a munkaadóknak csak 14 százaléka gondolja azt, a kollégák jövőre elmennek a cégtől, a munkavállalók 40 százaléka viszont szeretne egy éven belül új munkahelyen dolgozni. Többek között ezek a Haris Interactive reprezentatív felmérésnek főbb eredményei.
A kutatás készítői figyelmeztették a cégvezetőket, ahol egészen másképp látja dolgozó és főnök a cégen belüli HR politikát, ott fennáll a fluktuáció veszélye, és lehet, hogy éppen a legértékesebb munkatársakat veszítik el.

Minden harmadik dolgozónál kiégés jelei

A kutatás munkaidő fogalmának változásával is foglalkozott. A technológiai változások ugyanis lehetővé tették, a merev hivatali munkaidő feloldását. Ha hazaérünk és van internetes kapcsolatunk, mobiltelefonunk, akkor sok helyen munkára foghatóak vagyunk. Ha a munkaadó ebben további lehetőséget lát a munkavállalók további dolgoztatására, akkor könnyen felléphetnek a kollégáknál a kiégés jelei.

A felmérés szerint az amerikai, 25-39 év közötti dolgozók egyharmada érzi azt, hogy kiégett a munkahelyen. Az összes munkavállaló 28 százaléka állította, a hivatalos munkaidőn kívül is telefonon elérhetőnek kell lennie. Ezzel együtt a munkaadók csupán 24 százaléka ajánl hivatalosan rugalmas munkaidőt, 12 százalék távmunka-lehetőséget.

Magyarország: elsősorban nem a pénz tart a munkahelyen

A munkatárs-megtartásról és a motivációról Magyarországon évente készít felmérést a Hewitt humán tanácsadó cég. A Legjobb munkahely-felmérésen megnézik a vizsgált cégek munkatársainál, mitől lennének elkötelezettebbek, motiváltabbak a munkahelyen.

Nem a fizetés szerepel az első helyen a munkahelyen maradásnál, hanem a közvetlen feletteshez, a munkatársakhoz való jó viszony, a munkakörnyezet és a kihívást jelentő feladatok. A motivációnál a felső vezetésbe vetett bizalom mellett jelenik meg a teljesítményarányos kompenzáció" - foglalta össze a tapasztalatokat Veres Rita vezető tanácsadó.

Csak 31 százalék szerint nyílt a kommunikáció

"Sok cégnél kettősség figyelhető meg a felső vezetés és a dolgozók véleményében a vezetés megítélésében. Arra a kérdésre, hogy a felső vezető megközelíthető-e, elérhető-e, a dolgozók 51 százaléka válaszolt igennel, a felső vezetőknek pedig 75 százaléka állította ezt magáról. Még nagyobb a különbség a legértékesebb emberek kezelésében: a munkatársak 26 százaléka válaszolta, a húzóembereket teljesítményüknek megfelelően megbecsülik, míg a felső vezetők 54 százaléka nyilatkozott ekképpen", mondta Veres Rita.
Szintén nagy a kettősség a kommunikáció őszinteségére vonatkozó kérdésnél: a munkavállalók 31, a vezetők 68 százaléka látta, a cégnél őszinte a kommunikáció a vezetés és a beosztottak között.

38 százalék: rosszul irányít a cégvezető

Árulkodó a "Mennyire irányítja jól a vállalatot a vezető?" kérdésre adott válasz is. 38 százalék szerint jól irányítja, 17 százalék szerint viszont egyáltalán nem. A legjobb munkahelyeknél ezzel szemben a munkatársak 63 százaléka hiszi azt, jól végzi a vezető a dolgát. Utóbbi arányszám a felső vezetésbe vetett erős bizalomról tanúskodik, ami szintén fontos eleme a munkatársak megtartásának.
Egyébként a Legjobb munkahelyek-felmérés legjobbjainál sokkal kisebb a különbség a vezetés és a munkatársak megítélése között. Minél kisebb a véleménykülönbség, annál erősebb a munkatársak kötődése - jegyezte meg Veres Rita.