Csapatépítő tréningek - Karikakeresés és kalandtréning

Vágólapra másolva!
A munkatársak összecsiszolódásának egyik eszköze a csapatépítő tréning, ami nem csak, sőt elsősorban nem a buliról szól, bár a vidámság szerves része. Három multinacionális vállalat HR-szakértőjét kértük arra, mondják el, hogyan szerveznek tréningeket és miképpen zajlanak ezek a programok.
Vágólapra másolva!

"A csapatépítő tréningeket a humánerőforrás fejlesztés egyik eszközének tekintjük, így külsős trénercég bevonásával tartanak ilyen foglalkozásokat. A tréningek általában 2-3 naposak és a hét második felében kerülnek megrendezésre.

Fontosnak tartom az esemény előtt a tréningcéggel való konzultációt, az igények pontos meghatározását és ehhez mérten a feladatok összeállítását. A tréner az esemény előtt az adott vezetővel és lehetőleg minden résztvevővel interjút készít. A program általában szabadtéri (outdoor) és beltéri (indoor) feladatok kombinációját tartalmazza. A programok alapelve: a dolgozók egyenrangú partnerként, egymást segítve oldjanak meg feladatokat. Egy csapat sikere akkor garantált, ha az egyéni célok a csoportérdekkel összhangban érvényesülnek", mondta Dr. Papp Zoltán, a Groupama Biztosító Rt. HR-igazgatója.

Megbeszélés előtte és utána

Szintén külsős trénercég bevonásával szervez tréningeket Szabó Andrea, a Z+ Műsorszolgáltató Rt. (A Viva TV is ide tartozik) HR-igazgatója. Három esetben véli fontosnak a tréninget: ha új szervezet jön létre, ha egy szervezetbe sok új munkatárs érkezik vagy ha konfliktushelyzet alakul ki a csapaton belül. A tréner megbízásánál a pszichológiai végzettséget részesíti előnyben. "Lényeges, hogy a HR-vezető vagy a közvetlen vezető a tréning előtt beszéljen a résztvevőkkel a korábbi foglalkozásokon szerzett benyomásokról és az elvárásokról. Ugyancsak szükséges a tréning után megbeszélni az élményeket", mondta a szakember.

Kincskeresés bekötött szemmel, párban

Az outdoor tréningfeladatként a következő példát említette: Egy füves területen különböző tárgyakat - karikát, plüssmacit - elrejtenek. A résztvevőket párosával egymáshoz kötik, szemüket kendővel eltakarják. A pároknak egymást segítve kell minél több tárgyat "vakon" megtalálni. A gyakorlatot a tréner videóra veszi, és a végén közösen visszanézik, megbeszélik, melyik páros miben volt jó, mit lehetett volna jobban csinálni. A HR-vezető kollégájához hasonlóan a hét második felét tartja a tréningek ideális időpontjának, viszont véleménye szerint nem szabad a dolgozó teljes hétvégéjét elvenni. "Jó szervezéssel munkanapon, munkaidőben is lebonyolítható."