Útravaló karrierépítőknek 2011-re

Vágólapra másolva!
Az év első napjai sok munkavállalónál fogadkozásokkal telnek. Tiszta íróasztal, tudatosabb kapcsolatépítés, a nyelvtudás fejlesztése... Többek között ilyen terveket hallani. Tíz hasznos fogást/fogadalmat gyűjtöttünk össze.
Vágólapra másolva!

1. Fogalmazzuk meg konkrétan karriercéljainkat 2011-re. A cél akkor jó, ha reális, ésszerű, teljesíthető, ám kihívást jelentő. Tekintsük át, hogy miben tudnánk még a szakterületünkön fejlődni, valamint azt, hogy megérett-e az idő a váltásra.

2. Próbáljunk meg rendet tenni és folyamatosan tartani is környezetünkben - így a munkahelyi íróasztal környékén is. Mindez rengeteget segíthet a koncentrálásban is, javul a kedélyállapot - ráadásul rögtön könnyebben megy a munka.

3. Koncentráljunk a munkánkban a pozitív elemekre, gyűjtsük össze az összes olyan kedvező tényezőt, amelyek mellette szólnak. Mindez átlendíthet a munka közben esetlegesen jelentkező holtpontokon.

4. Fejlesszük a nyelvtudásunkat. Ehhez nem kell feltétlenül nyelvtanárhoz járnunk. Középfokú szint felett sokat használ az internetes hírek olvasása, a hanganyagok (podcast) letöltése és hallgatása például munkába menet vagy onnan jövet.

5. Tájékozódjunk már előre, hogy milyen érdekes szakmai tréningeken, képzéseken vehetünk részt 2011-ben.

6. Folyamatosan tartsuk karban - és ha szükséges, frissítsük is - az önéletrajzunkat, hogy ne érjenek bennünket váratlanul a kedvező lehetőségek.

7. Időnként nézzünk utána, milyen álláshirdetések szólnak nekünk, azokban milyen elvárásokat fogalmaznak meg. Ez arra is jó, hogy lássuk, versenyképesek vagyunk-e.

8. Próbáljuk meg tudatosan építeni szakmai kapcsolatainkat. Ehhez kiváló terepnek számítanak az internetes közösségi oldalak, személyesen pedig a szakmai konferenciák. Utóbbinál ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk elég névjegykártya, és mindig szerezzünk új ismerősöket, ne csak a régiekkel beszélgessünk.

9. Ügyeljünk a munkahelyen belüli kapcsolatépítésre is. Beszélgessünk rendszeresen a kollégákkal, kérjünk visszajelzést munkánkról a felettesünktől. Ha jóban vagyunk a kulcsemberekkel, akkor valószínűleg nem mi kerülünk egy esetleges leépítés esetén a kirúgandók listájára.

10. A jó kondíció, a karrier építése és a munkahelyi sikerek gyakran összefüggnek egymással. Éppen ezért táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk rendszeresen, továbbá ügyeljünk a munka és a magánélet egyensúlyára is.