A modern gondnok: facility manager

Vágólapra másolva!
Akár gondnoknak is hívhatnánk az irodaházak üzemeltetőit, ám ezért ők megsértődnének. Számukra jobban cseng a facility manager pozíciónév.  Műszaki és közgazdász véna is van bennük, fizetésük pedig akár a nettó 500 ezer forintot is elérheti. Hol lehet kitanulni a foglalkozást? Hogyan szerepel ez a munka az álláshirdetésekben? Szakmabemutató sorozatunkban terítéken a facility managerek.
Vágólapra másolva!

A jó létesítménygazdálkodók egyfajta polihisztorok - mondta Kuczogi László, az Épületfenntartók Országos Egyesületének elnöke. "Rendkívül sokirányú érdeklődés kell ehhez a szakmához, a mérnöki, műszaki ismeretek mellett gazdasági, marketing és még számos más területről származó tudásra is szükség van. Régebben jobban a műszaki dolgokra szorítkozott a szakma, de ma már egyre inkább tolódik el a menedzsment és szolgáltatás irányába, így a műszaki szemlélet mellett elengedhetetlen, hogy a létesítménygazdálkodó az emberekkel is bánni tudjon."

Décsi Gábor, a DirektMester Kft. ügyvezetője szerint hiány van a jó létesítménygazdálkodó szakemberekből. "Mi általában mérnökökkel töltjük be ezeket a pozíciókat, főleg gépészekkel, építő- és villamosmérnökökkel. A napi feladatok szintjén a létesítménygazdálkodás valahol középen helyezkedik el a műszaki és a gazdasági terület között, de a tapasztalat szerint a mérnökök könnyebben tanulnak bele a gazdasági folyamatokba, mint a közgazdászok a műszakiba. Emiatt elég nehéz jó munkaerőt találni rá, így mi általában a már meglévő kapcsolati rendszerünkből szoktuk megoldani az új dolgozók felvételét."

Komoly felelősség, magas fizetés

A létesítménygazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó cég vezetője a facility menedzserek béréről elmondta: "Egy nagyobb irodaháznak a több százmilliós költségvetését nem lehet akárkire rábízni. Sokat lehet veszíteni, ha valaki hibázik és a jó teljesítményt rendesen meg kell fizetni. Átlagosan nettó 250 és 500 ezer forint közé esik a létesítménygazdálkodók bére, amely nyilvánvalóan függ a tudástól és a már meglévő tapasztalattól is."

Nem a pályakezdők jelentkeznek

Ahhoz, hogy valaki szakképzett facility manager legyen, rendelkeznie kell diplomával vagy már a szakmában szerzett tapasztalattal - tudtuk meg Dr. Benedek Andrástól, a BME Mérnöktovábbképző Intézet igazgatójától. "Szakirányú, azaz műszaki, jogi, vagy közgazdasági főiskolai vagy egyetemi diploma a jelentkezés feltétele, de ezt kiválthatja, vagy kiegészítheti a létesítménygazdálkodás területén szerzett gyakorlat is. Inkább a már munkatapasztalattal rendelkezők körében népszerű ez a továbbképzés, tapasztalataink szerint a frissdiplomások közül azok vállalkoznak a képzés elvégzésére, akik munka mellett szerezték meg felsőfokú végzettségüket is."

A tanfolyam után azonnali elhelyezkedés

A facility management szakképzés szervezői szerint a tanfolyamon végzetteknek igen jók az elhelyezkedési lehetőségeik. "Átlagosan 15-20 fő között mozog a tanfolyamon végzett hallgatók száma. A legjobb lehetőségeik a két féléves, menedzseri szintű képzésben résztvevőknek vannak, ők mindig legalább középvezetői pozícióba kerülnek a tanfolyam elvégzése után." A BME Mérnöktovábbképző Intézetében a két féléves menedzseri szintű facility management tanfolyamon kívül lehetőség van egy féléves, operatív vezetői szintű tanfolyam elvégzésére is. "A 224 órás képzés ára 440 ezer forint plusz áfa, amely tartalmazza a részvételt, a tanagyagokat és a záróvizsga árát" - részletezte az információkat Dr. Benedek András.

Elengedhetetlen a szakma űzéséhez, hogy megtaláljuk az álláshirdetéseket, amelyekben létesítménygazdálkodókat keresnek. Ez nem mindig egyszerű, ugyanis a legkülönfélébb megfogalmazásokat szokták használni a cégek. "A facility manager mellett találkozhatunk még létesítménygazda, létesítménygazdálkodó, operatív menedzser, ingatlangazda, ingatlanüzemeltető, gondnok, gondnok menedzser megnevezésekkel is az álláshirdetésekben. Ezek nagyjából mind ugyanabba a szakmába tartoznak, csak más-más szintet jelölnek. Bár ezek a megfogalmazások sok esetben hibásak, mégis érdemes odafigyelni rájuk, mert nagyjából takarják, hogy kiket is várnak valójában. Aki gondnokot keres, az valószínűleg nem várja el a felsőfokú végzettséget, de nyilván a kínált fizetés is alacsonyabb, mint egy operatív menedzser esetében" - adta segítségül az eligazodáshoz Kuczogi László, az Épületfenntartók Országos Egyesületének elnöke.

Dorofejev Tamara