Virtuális forradalom előtt az álláskeresés?

Vágólapra másolva!
Videó önéletrajz és virtuális állásbörze. Két eszköz, amely a jövőben meghatározhatja a munkaerő-felvételt. Egyelőre mindkettő gyermekcipőben jár, ám elképzelhető, néhány éven belül már természetes lesz. Mit gondolnak erről a HR-esek? Mikor kell a személyes kapcsolat az új munkatársak kiválasztásában?
Vágólapra másolva!

Képzeljünk el egy állásbörzét, ahol nézelődhetünk a standok között, átfuthatjuk az álláskínálatot és beszélhetünk a cégek képviselőivel. Mindezt otthonról, számítógép és internetkapcsolat segítségével. A módszert virtuális állásbörzének hívják. A helyszínt, a kiállítókat számítógépes grafikával ábrázolják, az interaktivitásról pedig chatlehetőség gondoskodik. A világ egyik éllovasa ebben a kategóriában a spanyol IMASTE cég. A cég első virtuális állásbörzék már sikeresen lezajlottak többek között a Monster francia, olasz, német és angol partnerirodáinak közreműködésével. Az eddigi erőfeszítések egyenlege 35 kiállító cég, továbbá 8000 beküldött önéletrajz és csaknem 100 ezer egyedi látogató.

Nincs csokoládé és ajándéktoll

Itt nincsenek céges tollak, nassolnivalók, apró ajándéktárgyak és a szórólapdömping is elmarad. Igaz, a lelkesen nézelődő tömegek és a helyszín hangulatát visszaadhatja a standokat, a börzének otthont adó épületeket és a kiállítókat megjelenítő számítógépes grafika. Az internet előnye azonban, hogy az álláskereső a webes regisztrációt követően gyakorlatilag a világ bármely tájáról megkezdheti az állásvadászatot.

Az interaktivitás jegyében még kérdéseket is feltehet, amelyekre a kiállítók által megjelölt határidőn belül, sokszor perceken belül választ kaphat a cég képviselőitől.

Van létjogosultsága a virtuális állásbörzének

Mit szólnak ehhez a módszerhez a személyügyi szakemberek? "Határozottan a technikai fejlődés és az innováció pártján állok, éppúgy, mint a HR-szakma nagy része" - kezdi Fekete Balázs, a Nestlé Hungária Kft. toborzási és kiválasztási specialistája. "A virtuális állásbörze nagy előnye, hogy lebontja a tér- és időbeli korlátokat, ezzel a lépéssel tömegek számára megkönnyítve az álláskeresés folyamatát, akik így a világ bármely pontjáról tájékozódhatnak az ajánlatokról. Az ilyen börzével egyéb költségek - például a standbérlet, a börzére utazás ára - is megtakaríthatóak. Van tehát létjogosultsága." A HR-szakember azonban kétségeket is megfogalmaz: "A tapasztalatok azonban ezzel párhuzamosan abba az irányba is mutatnak, hogy a személyesség a jövőben még inkább felértékelődik. A megfelelő jelöltek felkutatásának tudniillik még mindig rengeteg olyan eleme van - például személyiség, a hozzáállás, a motiváció letesztelése, feltérképezése - amelyekhez a személyes jelenlét gyakorlatilag elengedhetetlen"- állítja Fekete Balázs.

Vannak korlátai a netes kiválasztásnak

Szintén a technikai fejlődés és a személyesség "együttélését" támogatja Lakatos Zsuzsanna, a HR Evolution ügyvezető igazgatója. A szakember úgy látja: nagyon rossz az irány, ha a technika fejlődését az érintett felek nem tudják józanul és empatikusan alkalmazni. " Jó és hatásos eszköz lehet a virtuális, börze, az interaktivitás, az online tesztek - de csak akkor, ha nem veszik el a lényeg. Nevezetesen: a pályázó önbecsülése sokkal fontosabb érték bármely technikai eszköznél.

A szakember szerint már csak azért sem mehetnek ki teljesen a divatból és a gyakorlatból a bevált eszközök, mert ezekből több mindent le lehetett mérni. "A 2000-es évek első felében nagyjából fele-fele arányban kaptunk a jelentkezőktől pályázatot levélben és e-mailben is. Rendszeresen tapasztaltuk, hogy az e-mail mellett postai úton is pályázók motiváltabbak voltak. Komolyabban vették a jelentkezést, nem csupán automatikusan, e-mailben továbbították az anyagaikat megszámlálhatatlan céghez" - hoz példát.

Video önéletrajz: esély és veszély egyben

A video CV szintén azon eszközök egyike, amelyek színesíthetik a toborzás-kiválasztás menetét illetve az álláskeresők eszköztárát az elkövetkezendő években. A recept egyszerű: végy médiastábot - egy riportert, egy sminkest, és egy operatőrt. Ezt követően bízd magad a szakértelmükre és készíttess magadról, stúdiós körülmények között néhány perces, profi bemutatkozó videót, lehetőleg angol nyelvű változatban is. Ebben az álláskereső - hasonlóan a szemtől szemben lefolytatott interjúkra - felhívhatja a figyelmet legelőnyösebb tulajdonságaira.

Az elképzelés nem új keletű. Elterjedésének már évekkel korábban szép jövőt jósoltak - a nagy áttörés egyelőre mégis várat magára. Az átlagosan 40-100 ezer forintos szolgáltatást ugyanis még nem engedhetik meg maguknak az álláskeresők széles tömegei. Még az a középvezetői kör sem mindig, amelyik elvben a szolgáltatás legfőbb célcsoportja. A karrierépítés ezen eszközének (is) megvannak a maga buktatói is - ami a módszer előnye, egyben hátránya is lehet. Elég egy rossz napot kifogó kérdező vagy a kisfilmben elmondottakból téves következtetést levonó HR-es, és könnyen ugorhat a kiszemelt pozíció.

Többet árul el, mint egy hagyományos cv

"A video CV előnyei közé tartozik, hogy előkészítettebb, kedvezőbb benyomást lehet tenni a filmet megnéző, toborzást-kiválasztást végző személyre. A néző több csatornából érkező jeleket észlelhet, így a látottak alapján árnyaltabb, precízebb képet kaphat a jelöltről, mintha csak egy A4-es lapra írt önéletrajzot futna át" - mondja Szathmáriné Dr. Balogh Mária munka és szervezeti szakpszichológus

Rejlenek azonban ebben az eszközben is veszélyek. "Akár téves következtetéseket is levonhat a videó CV megtekintője, mert csak a benyomásaira támaszkodhat és nincs mód keresztkérdésekkel feltérképezni a pályázó hátterét. Ezért ez nem helyettesítheti a felvételi interjút, de több információt adhat, mint a puszta szöveg a papíron" - mondja a szakember.

A video CV másik hátulütője a már előbb említett költségesség. Igaz, némi informatikai- és videóismerettel saját magunk is készíthetünk filmet egy-két barátunk közreműködésével. (Több korábbi cikkünkben értékeltünk videómegosztókon talált mozgóképes cv-ket. Széles skálán mozog a minőség, könnyű "elhasalni".)

Mikor kell a személyes jelenlét?

"Valóban nagy távlatokat nyithatnak a virtuális állásbörzék, a video CV- k, az online tesztek-csakúgy, mint a Facebook és azok a tematikus weboldalak, amelyeket egy-egy konkrét toborzási akcióra létesítenek a cégek. Mindez abból a szempontból előnyös, hogy szélesebb álláskeresői körből lehet meríteni. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a kör szűkülésekor - amikor adott pozícióra már csak 4-5 ember jöhet szóba - nélkülözhetetlen a pályázó személyes jelenléte" - mondja Fazekas Zsolt, a HILL International ügyvezetője.

Összegezve: a technikai vívmányok jól alkalmazva segíthetik a toborzás, pályázás, folyamatát. Ugyanakkor legkésőbb a végső döntéshez nélkülözhetetlen a személyes jelenlét.

Takács Gabriella