Terjed a karriervideós álláskeresés

Vágólapra másolva!
Külföldön egyre több álláskereső próbálja meg felhívni a fejvadászok, HR-esek figyelmét saját készítésű videoklipekkel, amelyeket videómegosztókon helyeznek el. Így üzennek az álláspiacnak, hogy itt vannak, értékes munkaerőnek tartják magukat, akik dolgozni akarnak. Szemezgettünk a kínálatból és négy karriervideót egy magyar karrier-tanácsadónak is megmutattunk, aki véleményt mondott a produkciókról. Kettőt be is hívott volna állásinterjúra...
Vágólapra másolva!

Új pályázási technika elterjedőben, a karriervideó. Egyelőre elsősorban a tengerentúlon vetik be a kreatív és az elkeseredett álláskeresők. Arra alapoznak, hogy egy kisfilm többet elárul a pályázó személyiségéről, mint egy önéletrajz. Ez talán igaz is, ám a film elkészítésekor sokkal több hibát is elkövethetünk. Videómegosztón böngésztünk karriervideók között és négyről kértünk véleményt Juhos Andrea karrier-tanácsadótól, a DBM Magyarország ügyvezető partnerétől.

1. Kamionsofőr állást keres (Truck Driver Looking For New Job)

A rendhagyó álláskeresési technikát választók közül három a reklámipart célozta meg ambícióival. Mindössze egy volt köztük, aki ausztrál kamionsofőrként, háta mögött 18 év szakmai tapasztalattal és csaknem 1 millió teljesített kilométerrel szeretett volna új állást találni.

A férfi - aki a spot gyenge pontjaként elérhetőségét sajnos kifelejtette - leszögezte, nem állástalan. Nem rúgták ki. Nincs baja a cégvezetéssel sem - csupán elérkezettnek látja az időt a váltásra. A videó zenei aláfestésének Mariah Carey: Hero (Hős) című számának dallamát választotta. "Tetszett a videó, a tartalom kivitelezése is. A monumentális járművek irányítását képekkel lehet a legjobban érzékeltetni - ő ezt kiválóan megtette. Bemutatja, miként kell egy ekkora járművet ügyesen navigálni - például kanyarodik, útkereszteződésbe fordul be, de tolat is a tartálykocsikkal a kamionra rögzítve. Ezt a tudást szóban árnyalni sokkal nehezebb lenne. Újabb pozitívum, hogy hitelesen, számokkal is alátámasztja a szakmai rutint - 18 év tapasztalat, 1 millió megtett kilométer - és hogy alapvetően elégedett jelenlegi munkahelyével. Ez bizalomgerjesztő attitűd. Az én érdeklődésemet felkeltette - amennyiben nálam pályázna, egész biztosan behívnám állásinterjúra"- ismeri el a sofőr találékonyságát Juhos Andrea karrier tanácsadó.

2. Állást, munkát keresek (I'm looking for a job, work)

Kevésbé volt pozitív véleménnyel arról a lengyel fiatalemberről, aki a reklám világába várta a bebocsátást videójával. A Cristopher művésznéven bemutatkozó férfi művészeti vezetői vagy "valamilyen egyéb" kreatív állást keresett bemutatkozó anyagával.

Mert bár a klipben végig zsonglőrmutatványok zajlanak háttérzenével és közhelyparádét is felvonultat a képernyő alján feliratozva, a koncepció összességében célt téveszt. "Úgy vélem, a kísérőzene és a feliratok nincsenek összhangban - a hangos zene el is tereli a figyelmet a klipről. Emellett több helyen vettem észre ellentmondást a spotban a képek és a feliratok között. Azt mondja például magáról, hogy "készségekben gazdag", mégis úgy tűnik, mintha hosszú perceken át ugyanazokat a képkockákat kellene végignézni. Ez sem a kreativitást, sem a sokszínűséget, sem a skill-eket nem támasztja alá"- bírálja a videót Juhos Andrea. A szakember azt is kifogásolta, hogy a hangzatos kijelentések dacára sem tudhat meg sokat a jelöltről. Nem teszi egyértelművé, mi a célja - sem azt, milyen munkát szeretne. "A látottak alapján biztos nem hívnám be személyes interjúra"- summáz.

3. Vegyen fel (Hire me)

Hibapont nélkül vívta ki azonban a karrier-tanácsadó elismerését a marketinges diplomával állásra vadászó Alec Biedrzycki "Hire Me !" című dala.

A nemrégiben végzett fiatalember klipjében azzal nyitja a sort. "Minden kísérőlevél ugyanaz: én megpróbáltam valami mást csinálni." Úgy látjuk, sikerült is. A fiatal szakember dalában megénekli summa cum laude diplomáját, csapatjátékos mivoltát, készségeit. Szót ejt eddigi tapasztalatairól, önkéntes munkáiról. Emellett még arra is ügyelt, hogy világossá tegye: ezúttal már nem önkéntes munkában, hanem a megélhetését biztosító állásban gondolkodik. "Alec profin oldotta meg a feladatot. A rendelkezésre álló, viszonylag kevés idő alatt is sikerült az összes, álláskeresés szempontjából releváns információt elmondania és bemutatkoznia. Beszédes képeket villantott fel életéről, a summa cum laude diplomáról, a készségeiről, eddigi szakmai tapasztalatairól. Törekedett az interaktivitásra is. A klip végén twitter-elérhetőségét, blogját és e-mail címét is feltünteti, hogy érzékeltesse, bármikor elérhető állásajánlatokkal. Ebből kiderült, hogy a modern kommunikációs csatornákkal is ügyesen bánik. Szimpatikus, megnyerő karakter és látszik a szakmai rátermettség is: én biztos behívnám egy állásinterjúra"- véleményezi a fiatalember egyedi álláskeresését Juhos Andrea.

4. Vegyen fel (Hire me)

Ugyancsak dalban mondta el munkanélküliségét, pénzügyi nehézségeit és álláskeresési szándékait az amerikai Joseph O' Grady.

A webkamera előtt klasszikus gitáron játszó férfi azzal indít: nem túl vidám dolog, ha az ember pénze elfogyott. Mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben sokan járnak hasonló cipőben, ezért döntött úgy, hogy ezúttal inkább a videómegosztón kürtöli világgá álláskeresési szándékait. Néhány szót szól még a dalban előző munkahelyeiről, miközben jobbja mellett mindvégig látható a papírra firkantott "Hire Me!" felirat. A kisfilm végén aztán megadja elérhetőségeit a cégeknek - mégis a történet és a karrier számos pontját fedi homály. Ahogyan homályos a felvétel is, a szoba pedig, ahol a felvétel készült, lehangoló. "Joe szimpatikus, szerethető karakter. Valamivel többet is tudunk róla, mint a reklámiparban dolgozni vágyó lengyel fiatalemberről. Zavaró viszont, hogy hiányosak az önéletrajzi adatok. Említ ugyan egy-két munkahelyet - de arról már nem beszél, milyen munkakörben dolgozott a cégeknél és arról sem, milyen állást keres. Emellett a keserűség, a frusztráció is átsüt a videón. Joe-t így nem hívnám már be személyes állásinterjúra"- mondja Juhos Andrea.

Nem váltja ki az önéletrajzot

A szakember végezetül hozzáfűzte: itthon még kevéssé elterjedtek a videó-önéletrajzok és a közösségi videó-megosztó portálokra feltöltött, ötletes bemutatkozások az álláskeresésnél. Így egyébként főként a reklámszakmában vagy a média világában elhelyezkedni kívánóknál érhetnek célba. Érdemes ugyanakkor minőségre és ötletességre törekedni, mert egy silány anyag többet árthat, mint használ - ráadásul nevetséges színben tüntetheti fel a pályázót. Emellett azt sem árt szem előtt tartani, hogy a legjobb anyagok sem váltják még ki a gondosan elkészített önéletrajzot. "Ha van egy ütős álláskereső videónk, akkor is az önéletrajz mellé belinkelve, mintegy plusz kiegészítő gyanánt küldjük el e-mailben a kiszemelt cégeknek. Önmagában ugyanis egy álláskereső videó sem ér túl sokat "- ad némi útravalót segítségképpen.

Takács Gabriella