Építhető karrier idegennyelv-tudás nélkül?

Vágólapra másolva!
"Nyelvtudás nélkül nincs állás." A héten e gyakran elhangzott kijelentés igazságtartalmának jártunk utána. Összeállításunkból kiderül, a mondat ebben a formában túlzás. Aki azonban beszél egy vagy két idegen nyelvet, az sokkal több állásra pályázhat eséllyel, 20-25 százalékkal magasabb kezdő fizetéssel és gyorsabb munkahelyi előmenetellel számolhat. Magyar tulajdonú cégeknél és fizikai munkáknál azonban el lehet boldogulni nyelvismeret nélkül is.
Vágólapra másolva!

Ha a monster.hu oldalon található álláshirdetések elvárásaiból indulunk ki, akkor a válaszunk: nyelvtudás nélkül nagyon beszűkülnek az álláskeresési lehetőségek. Az állásportál 3300 magyarországi hirdetésének 78 százalékában elvárás valamilyen szintű nyelvtudás. Többnyire az angol, de sok álláshoz némettudást írnak elő a munkaadók.

Hasonló eredményre jutott az Educatio Nonprofit Kft. egy másfél évvel ezelőtti, 5100 internetes álláshirdetést átfogó kutatásában. Akkor a munkaadók a pozíciók 61 százalékában kértek legalább egy, 14 százalékában két nyelv - legáltalánosabban tárgyalóképes - ismeretét. Az elvárt nyelvek közül itt is az angol szerepelt első helyen (61 százalék), a második, jócskán lemaradva a német (15 százalék).

Kovács András, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Grafton Recruitment Kft. ágazatvezetője elmondta, a náluk forgó állások 80-90 százalékához kérnek partnereik legalább középfokú angol nyelvtudást, a maradékot pedig a fizikai, vagy kis felelősséggel járó munkakörök teszik ki. "Az mindenképpen igaz, hogy több állásból válogathat az, aki beszél legalább egy nyelvet. Vannak olyan pozíciók, például kereskedelmi képviselő, vagy értékesítő, akik nem találkoznak külföldi ügyfelekkel, viszont a munkáltatójuk belső kommunikációja miatt általában ezekhez az állásokhoz is tudni kell valamennyire angolul. A pénzügyi és könyvelési munkaköröknél sem közvetlenül a munkához kell a nyelvtudás, hanem a riportoláshoz - jelentések, kimutatások elkészítéséhez, amelyeket a vezetésnek eljuttatnak" - tudtuk meg Kovács Andrástól.

Angol nélkül nem megy?

Nyelvtudással nemcsak nagyobb az állásválaszték, hanem magasabb fizetéssel is lehet számolni. A HR-szakember hozzáteszi: egy pályakezdő körülbelül 20-25 százalékkal magasabb fizetésre tehet szert, ha egy idegen nyelvet jól beszél, mint a nyelvtudás nélküliek. "Az angol után a második nyelv értéke már attól függ, hogy melyik az a bizonyos nyelv. Ha például valaki az angol mellett még hollandul tud, az nagyságrendekkel többet ér, mint ha ez a második nyelv mondjuk a német lenne. A holland mellett még a cseh, az orosz, és a skandináv nyelvek ismerete jelenthet megkülönböztetést a nagy világnyelveket beszélőkkel szemben." Kovács András hozzátette, hogy a kiírt állásokra sokan próbálkoznak annak ellenére, hogy nem rendelkeznek az elvárásokban megjelölt nyelvtudással. "Ha egy pozícióhoz tárgyalási szintet, vagy középfokot kérünk, akkor a társalgási szint vagy alapfokú nyelvtudás olyan, mintha nem is lenne."

Aki nyelvtudás nélkül boldogul

Dékány Melinda médiavásárlóként dolgozik egy multinacionális vállalat magyar leányvállalatánál. Bár szép karriert tudott csinálni eddig nyelvtudás nélkül is, bevallása szerint jobb lehetőségei lennének, ha legalább angolul tudna beszélni. "A diplomához elég volt egy alapfokú nyelvvizsga, amit le is raktam, de ez már nagyon régen volt és azóta ez a tudás - amiatt, hogy nem használtam - csak visszafelé fejlődött. A karrierem során fejvadászok többször is megkerestek remek álláslehetőségekkel, amiknek egy részét azért nem tudtam megpályázni, mert kellett volna hozzá legalább egy angol nyelvtudás. Ezek a lehetőségek valószínűleg anyagilag is jobbak lettek volna és külföldi utazási lehetőségeket tartogattak volna magukban."

A fiatal hölgy hozzátette, hogy a nyelvtudás hiányának ellenére sikerült olyan állást találnia, amellyel elégedett lehet. "Magyarok az ügyfeleink, magyar a cég kommunikációja, csak a szoftver angol, amiben dolgozunk, de ennek használatát nem volt nehéz elsajátítani. Ezen a helyen a fizetésem sem lenne magasabb ha tudnék angolul, a hátrányom legfeljebb annyi, hogy ha a cég megy ki látogatóba az anyavállalathoz, akkor nem engem visznek magukkal. Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb médiaügynökségnél alapfeltétel az angolnyelv-tudás, de eddig mindig sikerült olyan helyet találnom, ahol a tapasztalatom fontosabb volt a nyelvtudásnál."

Tízből két cég indokolatlanul kéri

A szellemi diplomás állások közül elsősorban a magyar piacra termelő magyar tulajdonú cégeknél lehet nyelvtudás nélkül érvényesülni. Egy kisvállalkozás könyvelőjének például nem kell feltétlenül tudnia idegen nyelvet. Ugyanez vonatkozik a Magyarországon dolgozó szakmunkásokra és betanított munkásokra is. Külföldi ügyfelekkel rendelkező cég ügyvezetői asszisztensénél már más a helyzet, itt elvárás lehet az alapszintű nyelvtudás. Vannak olyan munkaadók is, amelyek feleslegesen kötik ki a nyelvismeretet. Kovács Andás szerint tízből két cégnél fordul ez elő. "Ezzel sajnos elveszik az esélyt azok elől a pályázók elől, akik nem beszélnek nyelveket, de a gazdasági válság miatti gazdag munkaerőpiacon ez ellen védekezni most nem nagyon lehet."

Dorofejev Tamara