Hét jel, hogy munkahelyet kellene váltani

Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta a 12 százalékhoz közelít. Naponta érkeznek hírek elbocsátásokról, az állástalanok pedig egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni. Ebben a helyzetben a munkával rendelkezők nagyon nehezen szánják rá magukat a váltásra. Vannak azonban jelek, amelyek azt jelzik, érdemes új munkát keresni. A leggyakoribb hét tünetet gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

1. Nincs kedvünk reggel munkába menni.

Ez még azokkal is előfordulhat, akik úgy érzik, jó helyen vannak. Ha azonban ez heteken vagy akár hónapokon keresztül fennáll, nagy valószínűséggel végérvényesen kedvünket vesztettük.

2. Tartósan rossz a viszony a főnökkel

Huzamosabb ideig nem lehet olyan munkahelyen dolgozni, ahol a vezetővel napi szintű a feszültség. Ez munkánk hatékonyságára és az egészségünkre is kihat. Ráadásul ebben a harcban eleve vesztésre vagyunk ítélve, ugyanis a vezető "erőből" szinte mindent keresztülvihet.

3. Évek óta ugyanazt csináljuk, nincs előrelépés a láthatáron

Különösen fiatal munkavállalóknál jelezheti a váltás szükségszerűségét, ha "beragadunk" egy pozícióba. Ha napi rutinná válik a munka, ha hiányzik belőle a kreativitás, az újdonság, új területek felfedezése. Nagy cégek ezt felismervén gyakran alkalmazzák a "job rotation" nevű HR-eszközt. Ennek lényege: bizonyos időközönként a dolgozókat a különböző osztályok - például számvitel-kontrolling, értékesítés-marketing, logisztika-HR - között rotálják. Ha nem látunk fejlődést, azért mielőtt lépnénk, tegyünk meg mindent a változás előremozdításáért. Üljünk le főnökünkkel, kérdezzük meg, lenne-e lehetőség más típusú munkát végezni vagy a hierarchiában előrelépni. Arra is rákérdezhetünk, mit kell ehhez tennünk.

4. Több éve nincs béremelés - nem jövünk ki a fizetésből

Bármennyire is kihívást jelent vagy nagy presztízsű egy munka, azért a legfontosabb a megélhetéshez szükséges pénz előteremtése. Ha az állás ezt nem teszi lehetővé, akkor váltanunk kell. Más a helyzet pályakezdőknél vagy szakmai gyakorlatosoknál, akiknek inkább befektetésként kell tekinteni egy-egy rosszul fizető, de perspektívát nyújtó munmkahelyre. Ugyancsak váltásra inthet, ha évek óta mozdulatlan a fizetés illetve ha jelentősen megvágták a juttatásokat.

5. Nincs tanulási, továbbképzési lehetőség

Vége azoknak az időknek, amikor ugyanabból a tudásból évtizedekig meg lehetett élni. Vannak szektorok - például az informatika, a telekommunikáció, az online marketing - ahol napi szinten kell követni a változásokat. Az a munkaadó, amely nem fordít pénzt a dolgozók képzésére, versenyhátrányba kerül - a dolgozóhoz hasonlóan. A munkavállalók számára egy másik kardinális kérdés a nyelvtudás fejlesztése. Ha ezt a vezető nem segíti, saját erőből kell megtenni.

6. Fagyos a hangulat az irodában

Különösen együttműködést igénylő munkáknál fontos a jó munkahelyi légkör. Az ritka, hogy mindenkivel ugyanúgy kijövünk, ugyanis minden közösségben jelen van a szimpátia és az antipátia. Ha azonban azt érezzük, hogy a csapat hangadói nem fogadtak be, folyamatos fúrásnak vagyunk kitéve, nem egyenlő mércével nézik teljesítményünket, az rombolhatja önértékelésünket és munkateljesítményünket. Energiánk nagy részét ugyanis ezeknek a konfliktusoknak a kezelése viszi el.

7. A cég halad a szakadék felé

Sok vállalkozás és iparág küzd manapság nehézségekkel. Ha cégünknél leépítések történnek, ha csúszik a havi bér kifizetése, ha további leépítésekről érkeznek hírek, érdemes egy jobb helyzetben levő munkaadóhoz igazolni. Természetesen csak akkor mondjunk fel, ha már aláírtuk az új munkaszerződést.

Ha váltásra szánjuk rá magunkat, a rossz munkanélküliségi statisztikák ellenére üres álláshelyek márpedig vannak. Elegendő csak az Állás rovatunkban található 3000 magyarországi hirdetés között böngészni...