Munkahelyi stratégiák leépítési hullám idején

Vágólapra másolva!
A leépítéstől való félelem feszültté teszi a munkahelyi légkört. Vannak olyan dolgozók, akik elveszítik motivációjukat és már állást keresnek. Akadnak olyanok is, akik még többet tesznek le az asztalra. Néhány követendő és kerülendő stratégiát mutatunk be az irodai világból. 
Vágólapra másolva!

Balázs egy multinacionális vállalatnál dolgozik, ahol az elmúlt évben leépítések történtek. Kollégáiból a legkülönfélébb reakciókat hozta ki a leépítés meglebegtetése. Először a menedzsment bejelentette, hogy a válság miatt el kell küldeniük a dolgozók egyharmadát, de a pontos névsort csak hónapokkal később hirdették ki. Ebben az időszakban, amikor még nem lehetett tudni, hogy ki megy és ki marad, beszédes volt a kollégék viselkedése.

"Volt, aki már akkor azt mondta, hogy úgyis mindegy és a munkaideje nagy részét álláskereséssel töltötte. Akadt olyan is, aki pedig nem csak hogy túlórázott, de egy jelentéktelen témájú, késő este elküldött emaillel gondoskodott is róla, hogy erről mindenki tudjon." A fiatalember úgy véli, hogy ezek a dolgok nem sokat számítottak akkor, amikor a főnökség meghozta a döntését. "Magasabb szinteken folyt a döntéshozatal annál, hogy ilyen kis trükkökkel eredményt lehetett volna elérni. Az elbocsájtottakon legfeljebb az segíthetett volna, ha valamelyik nagyfőnökkel ápoltak volna jó viszonyt."

Természetes reakció a motiváció visszaesése, ha a munkaadó vállalatnak nem megy jól a szekere. Attila, egy rendezvényközpontban dolgozik középvezetőként, munkahelyén az utóbbi egy évben már három alkalommal volt leépítés. "A múlt héten rúgtak ki még hat embert, de ezen kívül is ott spórolnak, ahol csak tudnak. Ez nagyon rossz hatással van a munkamorálra, senkinek nincs kedve csinálni semmit. Sőt, igazából azt látjuk, hogy még a felsőbb körökben is csak az időhúzás és a lazázás megy" - festette le a nem túl pozitív képet a fiatalember.

Kiket szeretnek a munkaadók?

Szatmáriné Dr. Balogh Mária karrier-tanácsadó szerint a munkáltatók most könnyebben küldhetnek el embereket. Meg tudnak szabadulni azoktól, akik nem annyira jók szakmailag, vagy nem eléggé motiváltak, és néha minőségi cserét is végrehajtanak. Biztosan a szakmailag kiváló, a lojális és a teherbíró dolgozókat tartják meg. Nem árt, ha ebben a helyzetben rugalmasabbak vagyunk az átlagosnál és elvégzünk olyan feladatokat is, amelyek esetleg nem tartoznak szorosan a mi megszokott munkaköri feladataink közé és olyan szokatlan időpontokban, amelyek már nem tartoznának a munkaidőbe. Természetesen a válság csendesedése esetén a munkáltatónak érdemes gondoskodni a hűség jutalmazásáról.

Az áskálódás nem visz előre

A karrier-tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy válság idején a munkahelyi viselkedésünkre jobban oda kell figyelnünk. "A stressz és az ijedtség éppen ellentétesen hatást vált ki az emberekből, mint amire ilyen helyzetben szükség lenne. Természetes reakció a versengés, az áskálódás, kollégák feljelentése, de tudomásul kell venni, hogy ezek a dolgok nem segítenek bennünket előre. A válságos időkben pont a békés munkahelyi légkörre kellene törekednie mindenkinek, ahol lehetséges az összefogás és erősödik az együttműködés. Ennek létrehozásában a vezetőknek is nagyon nagy szerepe van. Ebben a bizonytalanságban sokkal több odafigyelésre, törődésre, közvetlen kommunikációs lehetőségekre van szükségük a dolgozóknak." Szatmáriné Dr. Balogh Mária tanácsai a munkavállalóknak:

1. Tudni kell, hogy kitől lehet fontos információkat megszerezni, tájékozódni a cég jelenéről és jövőjéről. Ha nincs erre hivatalos fórum, csatorna, akkor azt a magasabb beosztású embert keressük meg a vállalat jövőjét illető kérdéseinkkel, akivel vagyunk olyan viszonyban, hogy egy kávé mellett informálisabb keretek között tudunk beszélgetni. Ha nincs ilyen, akkor a legjobb, ha a helyi munkavállalói érdekképviseletet kérjük meg, hogy gyűjtse össze a kérdéseket és azokat a kollégák nevében tegye fel a vezetés számára.

2. A többletmunkát és feszültséget pihenéssel kell ellensúlyozni. Most kitartóbbnak kell lenni a munkában az esetleges túlórák és pluszfeladatok miatt, de ez csak akkor sikerülhet ha a kellő mennyiségű és minőségű pihenésre is odafigyelünk. Egy esti séta, futás, vagy táncóra heti pár alkalommal, beszélgetés jó barátokkal rendkívül jó hatással lehet az általános közérzetünkre és egészségi állapotunkra. Gondoskodjunk magunknak minden napra egy kis örömforrásról.

3. Ajánlatos több lábon állni. Érdemes elvállalni kisebb kiegészítő megbízásokat is. Most ne válogassunk sokat, hanem használjuk ki az új lehetőségeinket. (Például vizsgáztatás, írás, szerkesztés, szakértői megbízások stb. ) Ezek új kapcsolatokat is hozhatnak, amelyek tovább tágíthatják mozgásterünket.

4. Elevenítsük fel régebbi kapcsolatainkat. Jelenleg több a rejtett, meg nem hirdetett állás. Sok esetben ismeretségi körből oldják meg a felvételt. Jól jöhet, ha ápoljuk, vagy újra felelevenítjük a kapcsolatot régi kollégákkal, évfolyamtársakkal, akik esetleg tudnak segíteni a munkakeresésben egy-egy fülessel, ha arra kerülne a sor.

5. Akinek módja és ideje van, tanuljon újat, amelyet hasznosíthat a jövőben. Érdemes figyelni a trendeket és megszerezni az ahhoz kapcsolódó friss tudásokat.

Dorofejev Tamara