Így harcoljunk a magasabb fizetéséért

Vágólapra másolva!
A jelenlegi gazdasági helyzetben saját erőből nem könnyű béremelést kicsikarni. A munkáltató előszeretettel hivatkozik a válságra. Ha azonban -a körülményekhez képest - jól megy a cégnek, a dolgozó fel tud mutatni számokkal alátámasztott eredményt, nem lehetetlen a vállalkozás. Az sem mindegy, kérésünket milyen szavakkal csomagoljuk. Mit lehet és mit nem, ha több pénzre vágyunk.
Vágólapra másolva!

Eltér a karrier-tanácsadók véleménye, érdemes-e év végén fizetésemelési kéréssel a vezetőhöz odamenni. Óva inti a meggondolatlan lépésektől a munkavállalókat Szathmáriné Dr. Balogh Mária pszichológus, szervezetfejlesztési szakértő. Úgy látja, a jelenlegi helyzetben kizárólag akkor tanácsos béremelési igénnyel előállni, ha a cég a válság ellenére jó állapotban van, valóban kitermelte a bérfejlesztésekhez szükséges összegeket és mindez gazdasági mutatókkal is igazolható. Ellenkező esetben a dolgozó kérése komolytalannak hat, ráadásul a főnök-beosztott viszony megromlásához is vezethet.

émileg másként közelíti meg a kérdést Pálfay Erzsébet, a Karrier Műhely Tanácsadó Iroda vezetője. "Sok olyan vállalat létezik, ahol a vezetőkben automatikusan fel sem merül a fizetésemelés gondolata. Ezeknél a cégeknél kezdeményező magatartással lehet eredményeket elérni a vezetőknél" - mondja. Hozzáteszi: a dolgozó hallgatása beszédes: azt az információt hordozza, hogy teljes mértékben elégedett jelenlegi helyzetével - így persze a bérével is. És ha minden rendben van, miért kellene bármin is változtatni?

A kérés lépései

Mit tegyünk, ha látunk reális esélyt az emelésre? Fontos a tervezés és az időzítés. "Célszerű a beszélgetést pontról pontra megtervezni. Először kérjünk főnökünktől időpontot, hivatkozzunk személyes ügyre. A tárgyalás során udvariasan és higgadtan vezessük fel, jelenleg hol tart a piac többi szereplőjének fizetése és ehhez képest hol helyezkedünk el mi magunk. Majd hivatkozhatunk eredményeikre: 20 százalékkal magasabb bevétel generálása, pozitív ügyfélreakciók. Ezt követően megemlíthetjük, hogy versenyképességünk fenntartása céljából úgy érezzük, több havi bevételre lenne szükségünk. Majd kérdezzük meg vezetőnktől, mit tud javasolni. Fontos ugyanakkor, hogy a tárgyalás mindvégig barátságos hangnemben zajlódjon le: az indulati elemeket - tehát a dühöt, a haragot, a kétségbeesést, a személyeskedést és a vádaskodást mellőzzük"- ad tippet a sikeres tárgyaláshoz Pálfay Erzsébet.

Csak 3-4 százalékkal kérhető több

Célszerű szem előtt tartani: számos nagyvállalat a szakma, a munkakör, a felelősség függvényében sorolja be bérsávokba a különböző dolgozókat. Ennek megfelelően a bért is sávhatárokkal kalkulálva kell kérni. Különben nem biztos, hogy sikerrel fog járni a fizetésemelés kérése. Csökkent a kérhető többlet is: míg a válság előtt 20-25 százalék is lehetett, mostanság legfeljebb 3-4 százalékos emeléseket lehet a proaktív magatartással kiharcolni...

Ahogyan ne: "Főnök, kevés a pénz"

Molnár Zoltán, a Duna Consulting karrier-tanácsadója szerint ebben a helyzetben a vezető térfelén "pattog a labda." Ő mondja majd ki a döntő szót. Meggondolatlanul, rögtön a téma közepébe vágva -"Főnök, kevés a pénz"- felkiáltással felvezetni a problémát eleve halálra ítélt próbálkozás. Ugyancsak rossz taktika, ha egy kolléga béréhez hasonlítjuk bérünket, ahhoz ugyanis semmi közünk. Nem vezet eredményre, ha anyagi megszorultságunkat - például lakáshitel vagy autóhitel törlesztőrészlete, gyermekünk tandíja - hozzuk fel.

A blöffölés távozással járhat

A vezetővel folytatott tárgyalásba mindenképp szőjünk bele pozitívumokat és biztosítsuk őt a cég iránti lojalitásunkról. Például így: szeretek itt dolgozni, szeretem a feladatokat, jó a munkahelyi csapat, a légkör stb. Ezután térjünk csak rá, hogy emelést szeretnénk, méghozzá ilyen és ilyen mértékben"- hívja fel a figyelmet Molnár Zoltán. A fizetésemelés kérése előtt vizsgáljuk a piaci viszonyokat, alaposabban körülnézni az álláspiacon, akár pályázzunk állásokra.
Blöffölés, például a konkurencia nem létező magasabb bérajánlatára hivatkozás azonban nem ajánlott. Könnyen megeshet, hogy fordítva sül el a fegyver és a trükközés után egyből ajtót mutat a főnök.

Takács Gabriella