Üres állások: élen az informatika és a pénzügy

Vágólapra másolva!
A válság nem rendezte át a keresett szakmák toplistáját. Az álláshirdetések többsége továbbra is informatikusoknak, könyvelőknek, mérnököknek, értékesítőknek, különféle szakmunkásoknak szól, csak éppen nagyobb a verseny az üres állásokért. Nehezebb helyzetben vannak az érettségizett irodai ügyintézők, akiknek diplomás versenytársakkal kell megvívni a titkárnői, ügyfélszolgálatos pozíciókért. Nyári pillanatkép az álláspiacról.
Vágólapra másolva!

A válság az álláspiacon is érezteti hatását: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest megfeleződött az álláshirdetések száma a nagy állásportálokon. Mivel az álláskeresők száma nőtt, így még nagyobb a verseny az állásokért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eltűntek az állásajánlatok. A Monster.hu adatbázisában például 2 ezer állásajánlatból válogathatnak az álláskeresők.

Élen az informatika, visszaesett a logisztika

Az állásoldalra feltöltött önéletrajzok összetételéből kiderül, hogy az álláskeresők közül a relatív többség adminisztratív területen (13 százalék) helyezkedne el. 11-11 százalék pénzügyi illetve értékékesítési pozícióra pályázik, 10 százalék vezetői, 9-9 százalék informatikai, marketing munkát céloz meg, míg 8 százalék a mérnöki pozíciókra pályázók aránya.

Ha az oldalon található mintegy 2 ezer álláshirdetés megoszlását nézzük, akkor a munkaadói igények oldaláról némileg más kép rajzolódik ki. Az állásajánlatok toplistáját az informatikai pozíciók vezetik (545 ajánlat), ezt a pénzügyi (413), a mérnöki (402), az értékesítői munkák (333) követik és csak ezután jönnek az irodai adminisztratív, ügyfélszolgálati munkák (138). Jelentősnek mondható még a logisztika a maga 100 ajánlatával, bár itt érzékelhető az egyik legnagyobb visszaesés egy év alatt.

Kiszorítják a diplomások az érettségizetteket

Nincsenek könnyű helyzetben azok a középfokú végzettségűek, akik irodai munkára pályáznak. "A munkáltatók többsége látatlanban is nagyobb bizalmat szavaz egy diplomát felmutatni tudó jelentkezőnek" - fogalmaz Szigethy Eszter, a Riss & Partners Kft.vezető tanácsadója. "Az egyetemet, főiskolát végzettek a képzésükhöz szükséges napi ügyintézések során - vizsgajelentkezés, kreditegyeztetés, kérelmek, szakdolgozat, pályázatok, egyéb hivatalos levelezés miatt - olyan rutinra tesznek szert, melyek az irodai munkához, ügyfélkapcsolatokhoz elengedhetetlenek. A felsőoktatásban eltöltött évek miatt a pályázók nagyobb általános ismerettel rendelkeznek, jobban érzékelik és értelmezik a körülöttük levő világot, és könnyebben is helyezik el magukat benne, emiatt gyorsabban képesek alkalmazkodni a cég elvárásaihoz" - teszi hozzá.

Pénzügy: inkább részmunkaidősöket keresnek

A szakemberek tapasztalatai emellett azt mutatják: tavaly október óta tartó gazdasági válság a régebben a "sztáriparágnak" számító pénzügyet is csak részben tudta megrengetni. A banki elbocsátások ellenére még mindig keresettek a könyvelők, a kontrollerek. Igaz, az új helyzet változtatott valamelyest a vállalatok foglalkoztatáspolitikáján is. Bár a cégek továbbra is igénylik a jól képzett szakemberek jelenlétét, a munka időközben érzékelhetően kevesebb lett. "Az utóbbi időszakban egyre jellemzőbb gyakorlat a cégek részéről, hogy teljes idejű munkatársak helyett részidősként vagy külsős vállalkozóként tevékenykedő könyvelőkkel, kontrollerekkel működjenek együtt. A szakemberek ebben a felállásban távmunkásként vagy heti 1-2 napos irodai bent tartózkodással végzik munkájukat, készítik a pénzügyi jelentéseket. Ez a kötetlenséget, a szabadúszó életformát kedvelő tanácsadók vagy a kisgyermekükkel otthon tartózkodó, pénzügyes végzettségű hölgyek számára kedvez, akik magánzóként egyszerre több vasat is a tűzben tartva tehetnek szert stabil megélhetésre "- tudtuk meg Hegymegi Orsolyától, a Grafton Recruitment személyzeti tanácsadó pénzügy-számvitel divíziójának vezetőjétől. A szakember mindenesetre hozzátette: pénzügyesként aránylag bőséges álláskínálat áll a rendelkezésre.

Informatika, mérnöki munka: kevesebb ajánlat

Ugyan az állásportálokon még mindig sok informatikai álláshirdetés található, már messze nincs annyi lehetőség, mint egy évvel ezelőtt. Az autóipar látványos visszaesése a mérnöki üres álláshelyek számát csökkentette. Igaz, az informatikai vállalkozások az átlagosnál derűlátóbbak. A Manpower személyzeti szolgáltató idei felmérése szerint messze az IT-szektor képviselőinek 70 százaléka 2009 végére prognosztizálja a válság enyhülését és tervez munkaerő-bővítést.

Továbbra is kell szakmunkás

Persze szakmunkás-bizonyítvánnyal a zsebben is bőven teremhet babér azoknak, akik épp most keresik az új lehetőségeket a munka világában. Szekeres Katalin, a Manpower toborzási vezetője arról számolt be: a munkaerőpiacon jelenleg is hiányszakmáknak számító hegesztőkre, lakatosokra, gépkezelőkre, elektrotechnikusokra változatlan igény mutatkozik. Csakúgy, mint az élelmiszeriparban a hentesekre, a cukrászokra és a pékekre.

Keresnek még munkaerőt a biotechnológiai nagyvállalatok is keresnek munkatársakat, specialistákat leginkább a ritkaságnak számító betegségcsoportokra - tudtuk meg Szigethy Esztertől. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatai alapján a nagy nemzetközi jogi-ügyvédi cégek sem változtattak szokásaikon, ők továbbra is keresnek, jogi asszisztenseket, titkárnőket és recepciósokat. A sikeres pályázáshoz ezekben a pozíciókban is felsőfokú végzettséget, nyelvtudást és munkatapasztalatot várnak el, csak érettségivel egyre nehezebb az adminisztratív területen az elhelyezkedés.

Inkább leépítés, mint fizetéscsökkentés

A bérezések kapcsán Szigethy Eszter megjegyezi, a vállalatok nem feltétlenül igyekeznek megnyirbálni az újonnan érkező munkatársak keresetét pusztán a válságra hivatkozva. Így nem is nagyon jellemző, hogy alámennének a piaci béreknek. A bérterheken inkább leépítéssel mintsem fizetéscsökkentéssel könnyítenek. Persze ellenpélda is akad: főként a pénzügyben, ahol gyakorta kismamabarát újításként tálalják a külsős vállalkozói pozíciókat.

Takács Gabriella