Nyári szabadság: így lehet kivenni

Vágólapra másolva!
Júniusban legkésőbb a diákok nyári szünetének beköszöntével elindul a nyári szabadságolási időszak. Vannak cégek, ahol kötelező egyben kivenni legalább két hetet a feltöltődés miatt, máshol már áprilisban megindult a tervezés, hogy a dolgozók nyaralása ne érintse a cég működését. Négy vállalat képviselőjét kérdeztük, náluk milyen módon történik a szabadságok kiadása.
Vágólapra másolva!

Tizenöt nappal a tervezett szabadság kivétele előtt kell tájékoztatni a munkáltatót a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. dolgozóinak szándékaikról. Ennek persze indokolt gyakorlati okai vannak a Munka Törvénykönyve rendelkezésén túl is. Gergácz Lili, a cég HR-vezetője kérdésünkre elmondta: a cég a szabadságolások tervezésénél folyamatosan alkalmazkodik az egyéni igényekhez, de a szabadságot két héttel megelőző tájékoztatásra már csak az aktuálisan futó projektek és a helyettesítési kérdések megoldása miatt is nagy szükség van. A cégpolitikában mindezek mellett a szabadság-szabályozás is fontos szerepet kap. A cégnél kötelező minden dolgozónak az év során egybefüggően kivenni tíz napot az eredményes pihenés és a hatékony rekreáció jegyében.

Banknál: két hét alatt ellenőrizhetnek is

Egy hazai banknál dolgozó forrásunk megemlítette, munkahelyén kötelező nyáron két hetet egyben kivenni, ám ez nem a munkaadói nagyvonalúság eredménye. Csalás vagy egyéb visszaélés gyanúja esetén legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a sárosnak tűnő dolgozó távollétében alapos vizsgálatot folytassanak le és betekintést nyerjenek a banki munkájáiba.

Kiadós pihenésre persze mindenkinek szüksége van - hiszen az egész évi komoly munka után valamikor el kell érkeznie a kikapcsolódás időszakának is. Nem mindegy azonban, ki tartja majd a frontot. Hiszen a cégek ez idő alatt sem állhatnak le, a termelékenységen, a kreativitáson sem eshet csorba a többiek távolléte alatt. Többen mindezt kivédendő, már jó előre felkészülnek a szabadságolás időszakára. "Nálunk általában tavasszal, március tájékán veszi kezdetét a nyári szabadságok tervezése. A dolgozók ilyenkor iratkoznak fel tervezett időpontjaikkal egy direkt erre a célra rendszeresített táblázatba - ez azért jó, mert áttekinthetővé válik a cég nyári menetrendje. Április végére ez az előzetes terv nagyjából körvonalazódik is - de később, menet közben még van lehetőség a módosítására. Ezt havi egy alkalommal, értekezlet keretében jelezhetik a dolgozók"- avat be a céges szabadságtervezés előkészületeibe Belső Barnabás, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű rendszerek Hungária Kft HR-vezetője. Erre a precíz tervezésre egyébként csak a nagyobb lélegzetvételű, hosszabb időtartamú szabadságolásoknál van szükség. Pár napos szabadság esetén elég néhány nappal a tervezett szabadnapok előtt jelezni a szándékot. "Ilyenkor nem ragaszkodunk szigorúan a Munka Törvénykönyvének azon előírásához, mely szerint a dolgozónak két héttel előre jeleznie kell, ha szabadnapot szeretne kivenni."

Diákmunkásokkal pótolnak

A HR-vezető azt is hozzátette: a nyári időszakban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szabadságuk miatt távol lévő dolgozók pótlására. De hatékonyan megoldják: a kritikus időszakot már hosszú évek óta diákmunkásokkal hidalják át. "A többnyire műszaki területen tanuló fiatalok munkájának nagy hasznát vesszük: rendszerint a sorjázásban, technikusi feladatokban, logisztikai munkákban és az adminisztrációban működnek közre itt a cégnél." A rendszer bevált. "A legjobbak évek óta visszajárnak - van, aki diákmunkásból lett később munkatársunk." Belső hozzátette: tapasztalatai szerint munkaerő-felvételnél a klasszikus toborzásnál és kiválasztásnál sokszor hatékonyabb a korábbi diákmunkás-állomány tagjai közül szemezgetni. "Már ismerjük a képességeiket, bizonyítottak a napi munka során" - tette hozzá.

Persze nem kell mindenhol hónapokkal előre jelezni a dolgozóknak, mikor mennének el szabadságra. Az építőipari segédanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mapei Kft. HR-vezetője, Molnár Mónika például úgy tájékoztatott: náluk nincsen szigor. A cég egész évben nyitottan fogadja a dolgozók javaslatait a szabadság kivételét illetően. Csupán annyit kötnek ki, hogy mindenkinek tartalékolnia kell a rendelkezésére álló szabadságkeretből néhány napot az év végi időszakra - decemberben, a két ünnep között ugyanis zárva tartanak. A dolgozók egyébként egész évben, folyamatosan használhatják fel a rendelkezésükre álló szabadságkeretet. A munkatársaknak kell egymás közt megegyezniük arról, távollétük idején ki veszi majd át tőlük a stafétabotot. Ha már megállapodtak, mindezt a távollét alatt helyettesítő aláírásával ellátott szabadságkérő lapon kell jelezni a közvetlen felettes felé.

Üzletáganként egy embernek maradnia kell

Hasonlóan, igaz, picit kötetlenebbül alakul a szabadságolás menetrendje a személyzeti tanácsadással foglalkozó Grafton Recruitmentnél. "Nálunk szerencsére nem rendelkeznek a szabadság kétharmadával, mint sok más munkáltatónál. Gyakorlatilag bárki, bármikor vehet ki szabadságot. Ennek mindössze annyi a feltétele, hogy egy-két héttel a tervezett szabadság előtt jelezze szándékát a felettesének és a cégnél divíziónként legalább egy ember maradjon, aki tartja a frontot" - tájékoztatott Hegymegi Orsolya, a cég pénzügy-számvitel divíziójának vezető tanácsadója. Hozzátette: rendszerint a gyártó cégek veszik nagyon komolyan a munkavállaló szabadságának szerves része feletti rendelkezést. Náluk mindig meghatározott időszakokban leáll a termelés, így dolgozóiknak akkor biztosan szabadságon kell lenniük.

Takács Gabriella