Vágólapra másolva!
Gazdasági válság idején a cégek sokkal jobban koncentrálnak a költségcsökkentésre.  Ennek egyik eszköze lehet a távmunkára átállás, ami sok cégvezetőben megfogalmazódik, ám kevesen merik vagy tudják meglépni. Pedig az otthonról dolgoztatással pénz spórolható, a dolgozók pedig örülnek, hogy nem kell naponta ingázniuk munkaadójukhoz. Persze a távmunkára átállás más vezetői szemléletet is megkövetel.
Vágólapra másolva!

Hazánkban a vállalatok alig 14 százaléka, tehát minden hetedik cég alkalmaz szellemi munkakörökben - értékesítőként, mérnökként, informatikusként, könyvelőként, adatfeldolgozóként, ügyfélszolgálati munkatársként - távmunkásokat. A nagy többség egyelőre nem tett ilyen lépéseket. Igaz a válság kapcsán egyre több helyen merül fel költségcsökkentő eszközként.

Munkaadói kifogás: hiányzó kontroll, körülményes szervezés

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke mindezt azzal magyarázza: a felettesek közel felét aggasztja a közvetlen vezetői kontroll hiánya és tartanak tőle, hogy távmunkással biztosan körülményesebb lesz egyeztetni a napi feladatokat telefonon, e-mailben. A cégek 55 százaléka rendszerint nem tudja a hazai vállalati kultúrába beilleszteni a távmunka fogalmát. 42 százalékuk adatvédelmi, adatbiztonsági okokra hivatkozva zárkózik el a távmunka részleges vagy teljes bevezetésétől, más cégek pedig attól tartanak, hogy a munkát úgymond "kívülállóként" megélőnek nem lesz erős kötődése a vállalat felé.

Pedig a távmunkának számtalan előnye van. Például családbarát munkaszervezést tesz lehetővé. Ezáltal erősödik a dolgozói lojalitás, csökken a fluktuáció, miközben sokan jobb teljesítményre képesek állandó felettesi kontroll és számonkérés nélkül. Távmunkás alkalmazása esetén ráadásul váratlan, előre be nem tervezett helyzetekben - közlekedési vállalatok sztrájkja, szmogriadó - sem kell a cégeknek tartaniuk a kieső munkaidő miatti veszteségektől.

Milliós nagyságú lehet a spórolás

A távmunkás alkalmazása mindemellett költséghatékony is. "Nyilván minden cég más és más, ezért nehéz általánosítani, ha a költséghatékonyságról esik szó. Mégis adott munkakörtől, a munkavégzéshez szükséges programoktól, eszközöktől, tárgyi feltételektől függően munkavállalóként akár 20-30 százalékot is spórolhat egy-egy cég a távmunkával. A megspórolt összeg éves szinten akár milliós tétel is lehet. A gazdasági válság idején ez újabb egy plusz érv a távmunka bevezetése mellett "- tette hozzá.

Bevált dolgozóból csinálnak a cégek távmunkást

A munkaadó részéről fő szabály, hogy a távmunkás létet a dolgozó szabadon válassza, kitüntetés legyen. Aki nem akar távmunkássá válni, az úgy éli meg a státuszváltást, hogy egy körrel kijjebb került, így lazul a kötődése, csökken a motivációja. Álláskeresők részéről jellemző tévhit a kifejezetten "távmunkás pozíció" keresése. A cégek inkább egy, már évek óta a cégnél dolgozó személy foglalkoztatását igyekeznek távmunkában megoldani, hiszen ő már magába szívta a vállalati kultúrát.

Óvatosan a távmunka-ajánlatokkal

Az interneten is számos cég hirdeti magát távmunkát kínálóként. Ezek többsége azonban nem klasszikus távmunkát takar, hanem valamilyen otthoni, a dolgozó saját telefonszámláját megterhelő telemarketinges, vagy hálózatépítéses ügynökmunkát. A bizonytalan vagy semmilyen elérhetőséget fel nem tüntető cégek ajánlatait nem szabad komolyan venni az álláskeresőknek. Érdemes szem előtt tartani: a távmunkás foglalkoztatás jogi feltételei - munkaszerződés, adó, - és társadalombiztosítás - megegyezőek a hagyományos keretek közt zajló munkavégzésével.